Obavijesti

News

Komentari 111

'More bi moglo potopiti dijelove Splita, Trogira ili Dubrovnika...'

'More bi moglo potopiti dijelove Splita, Trogira ili Dubrovnika...'
1

Uskoro bismo mogli biti izloženi opasnostima od porasta razine mora, što je već egzistencijalno pitanje mnogih malih otoka diljem svijeta i cijelih država, ali i nekih hrvatskih otoka i priobalnih gradova, kazala je

VIDEO

Nemojmo zdravo za gotovo uzimati resurse koje danas imamo, apelirala je u petak predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na osmoj konferenciji Hrvatska kakvu trebamo u organizaciji Večernjeg lista, koja se ovaj put održava na temu ekologije i sigurnosti. 

- Danas ekologija i sigurnost postaju toliko neraskidivo povezani da su predviđanja UN-a da će zbog klimatskim promjena u svijetu broj migranata, koji danas iznosi od 69 do 70 milijuna, za desetak ili 20-ak godina porasti na 200 milijuna - rekla je predsjednica, koja se prisjetila posjeta Dugom otoku.

Šokirana smećem na plažama: Uvedite ogromne kazne

- Kad smo otišli do plaže, ostala sam šokirana količinom smeća, posebno plastike, plastičnog otpada, koji se nagomilao na toj plaži tijekom zime, od juga, od valova, dakle, uglavnom iz država koje su na jugu Jadranskoga mora i s kojima smo počeli intenzivno razgovarati o rješavanju tog pitanja, ali isto, nažalost, što su mi rekli lokalni ljudi, neki od nautičara koji dolaze umjesto da vreće sa smećem odlažu u marinama bacaju ga u more - rekla je Grabar-Kitarović, prenosi Večernji list. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Apelirala je na Ministarstvo turizma da se za takvo nešto predvide odgovarajuće procedure, ali i ogromne kazne, uključujući čak i pljenidbu brodica.

- Ako se tako nastavi, ne samo da ćemo vlastitu državu imati punu smeća, već će nam i prestati dolaziti turisti koji traže čistu obalu, što izravno utječe na naše gospodarstvo i turizam kao jednu od temeljnih grana - rekla je predsjednica.

Istaknula je važnost čiste vode koju u Hrvatskoj, kako je rekla, uzimamo zdravo za gotovo te naglasila važnost globalnog rješenja za globalni problem klimatskih promjena.

Jadransko more će do 2100. porasti za pola metra 

- Uskoro bismo mogli biti izloženi opasnostima od porasta razine mora, što je već egzistencijalno pitanje mnogih malih otoka diljem svijeta i cijelih država, ali i nekih hrvatskih otoka i priobalnih gradova. Procjenjuje se da će do 2100. godine razina Jadranskog mora porasti za gotovo pola metra i potopiti dijelove povijesnih gradova poput Splita, Trogira ili Dubrovnika - upozorila je predsjednica.

Istaknula je i da se žurno moramo pozabaviti rješavanjem problema plastičnog otpada u morima.

- Zagađenje plastičnim otpadom ne utječe samo na život u moru, već se unose toksične tvari u prehrambeni lanac na čijem smo završetku mi ljudi - naglasila je Grabar-Kitarović.

Nada se da će Brođanima omogućiti čisti zrak

Istaknula je i sigurnosne rizike zbog mogućih ekoloških incidenata u susjednim zemljama, poput slučaja Slavonskog Broda i rafinerije u Bosanskom Brodu. Najavila je da će se sljedećeg tjedna prilikom izmještavanja njenog ureda u Brod održati sastanak između svih relevantnih dionika uključenih u ovaj proces.

- Nadam se da ćemo uskoro riješiti taj problem i stanovnicima Slavonskog Broda omogućiti čisti zrak - rekla je Grabar-Kitarović.

Predsjednica je također rekla da u rješavanju ekoloških problema pojedinci trebaju krenuti od sebe te je čestitala i zahvalila svima koji recikliraju i razdvajaju smeće. Pozvala je na razumno korištenje vode prilikom, na primjer, pranja zubi ili tuširanja.

- Nemojmo zdravo za gotovo uzimati resurse koje danas imamo. Budemo li tako razmišljali i djelovali, možemo učiniti ljepšim, boljim i sigurnijim život u našoj lijepoj Hrvatskoj, a time pridonijeti i boljem i sigurnijem životu na cijelom planetu. Zadaća je teška, ali ostvariva, cilj je visok, ali dostižan - rekla je predsjednica.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 111
VIDEO

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke
PENAVA 'NA IZVOL'TE'

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke

Plus+ Ako je Penava spreman uzeti sve što mu Plenković ponudi, u zamjenu za Pupovčev “skalp”, onda imamo vladu
Možemo! i Rijeke pravde imaju više glasova, a devet mandata manje od Plenkovićeva HDZ-a
PROKLETSTVO D'HONDTA

Možemo! i Rijeke pravde imaju više glasova, a devet mandata manje od Plenkovićeva HDZ-a

Izborna matematika kaže da HDZ s partnerima ima 729.864 glasa i 61 mandat, a Rijeke pravde i možemovci u zbroju imaju oko 731.750 glasova. Točno 1886 više od HDZ-a za svega 52 mandata (42+10)