Obavijesti

News

Komentari 8

MORH: Brod HRM-a spreman je za operaciju 'Sea Guardian'

Brod HRM-a u operaciji Sea Guardian provodit će neborbene zadaće s težištem na stvaranju  cjelovite pomorske situacijske slike uz identifikaciju plovila te uočljivosti snaga na moru

VIDEO

Završnim ocjenjivanjem, provedenim u vojarni "Admiral flote Sveto Letica-Barba" i splitskom akvatoriju 29. i 30. kolovoza, službeno je potvrđena spremnost broda Hrvatske ratne mornarice (HRM), raketne topovnjače RTOP-41 "Vukovar" za sudjelovanje u NATO operaciji potpore miru 'Sea Guardian' u Sredozemlju, priopćeno je u petak iz Ministarstva obranee RH (MORH).

S obzirom da je ovo prvi put da brod HRM-a sudjeluje u NATO vođenoj operaciji, ocjenjivanje se provodilo sukladno MAREVAL (Maritime Evaluation) procesu ocjenjivanja. Naime, riječ je o zahtjevnoj, kompleksnoj proceduri kojom se pokrivaju svi elementi i sposobnosti ključni za provedbu ovakvih i sličnih operacija, ističu iz MORH-a. 

U obilasku broda pred završetak svih priprema, pripadnicima prvog hrvatskog kontingenta (1. HRVCON)  obratio se i zapovjednik HRM komodor Ivo Raffanelli koji im se tom prigodom zahvalio na iznimnom trudu i zalaganju, posebno tijekom remonta broda i preduputne obuke.

 "Cilj svakog treninga, posebno dugotrajnog, jest istrčati na teren i odigrati utakmicu. Istrenirani ste, odlično uvježbani i osposobljeni i imate priliku igrati s najboljima – dajte najbolje od sebe. Uz to, na umu uvijek neka vam je sigurnost, kako osobna, tako i posade, i broda", istaknuo je komodor Raffanelli. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

 U operaciji Sea Guardian raketna topovnjača RTOP-41 "Vukovar" sudjelovat će od 5. do 21. rujna 2018. u sastavu NATO snaga u Sredozemlju, u prilog doprinosu Republike Hrvatske savezničkim naporima osiguranja zajedničke sigurnosti na moru kroz temeljne zadaće operacije: podupiranje borbe protiv terorizma, podupiranje pomorske situacijske informiranosti i doprinos razvoju regionalne pomorske sigurnosti, osigurati slobodu navigacije, provoditi zadaće pomorskog presretanja i drugo.

Brod HRM-a u operaciji Sea Guardian provodit će neborbene zadaće s težištem na stvaranju  cjelovite pomorske situacijske slike uz identifikaciju plovila te uočljivosti snaga na moru radi odvraćanja mogućih ugroza te potpori NATO strateškom komuniciranju.

Raketna topovnjača RTOP-41 klase Helsinki duga je 45 metara, širine je 8,9 metara, a brzina koju dostiže iznosi 28 čvora. Brod je namijenjen za topničko djelovanje po ciljevima u zraku i na kopnu te za nanošenje raketnih udara po protivničkim brodovima. 

Brod je sudjelovao u međunarodnim vojnim vježbama u Italiji, Sloveniji, Helenskoj Republici te Albaniji. 

Ispraćaj 1. HRVCON-a u NATO operaciju potpore miru Sea Guardian u Sredozemlju, održat će se u ponedjeljak, 3. rujna.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag