Obavijesti

News

Komentari 15

Morska psina od tone i pol zagrizla mu vršu kraj Krka

Morska psina od tone i pol zagrizla mu vršu kraj Krka
4

D. S. (33) pokušao je svezanu psinu uz brodicu dotegliti do Krka. U pomoć su mu priskočili ribari s koćarica. Od težine zvijeri užad je popucala

VIDEO

Ja to nikad nisam vidio, niti čuo da u akvatoriju Krka ima ovakvih morskih pasa, rekao nam je u utorak D. S. (33), profesionalni ribar iz Krka. On je u ponedeljak popodne krenuo brodicom izvaditi vrše kojima lovi škampe. U užad kojom se vade vrše s morskog dna uplela se prava morska neman.
- Moja je brodica duga osam metara. Morski pas je bio samo malo manji od nje. Bio je gotovo sedam metara dug, ali i mrtav kad sam stigao do vrša. Da je bio živ, sigurno bi potopio i mene i brod - rekao je ribar.
Pokušao ga je svezanog uz brodicu dotegliti do Krka. U pomoć su mu priskočili ribari s koćarica. Pokušali su ribetinu izvući iz mora, no od težine užad je popucala, a morski pas pao u more i potonuo na dno.
- Vjerojatno je težio oko tonu i pol. U knjigama piše da nije opasan za ljude, ali samo ako ga se ne dira. Zamislite sad kako bi meni bilo da je bio živ - dodaje D. S.
Stručnjaci kažu da je vjerojatno riječ o psini gorostasnoj, Cetorhinus maximus, najvećem europskome morskom psu. Jede planktone i živi na površini mora. Samo zimu provodi u dubini jer je tamo tada more toplije. Pliva brzinom od pet čvorova, odnosno oko devet km/h. Dug je od sedam do devet metara, a teži do četiri tone. Prema procjeni, ovaj je mužjak dug oko 6,7 metara, rekao nam je dr. sc. Nikša Glavić sa Sveučilišta u Dubrovniku i Instituta za more i priobalje.

UPLELA IM SE PSINA OD 2,5 TONE
U siječnju su istarski ribari pričali o gorostasnoj psini, a tamo je 2001. snimljena psina od 8 metara. Dr. Nikša Glavić kaže da se psina teža od 2,5 tone prije nekoliko godina u Dalmaciji uplela u mreži.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca