Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Moscovici: Nema Hitlera, ali možda ima malih Mussolinija

None Foto: TONY GENTILE/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Najviši gospodarski dužnosnik Europske unije kazao je u četvrtak kako se boji da bi "mali Mussoliniji" mogli preplaviti Europu, čime je izazvao oštru reakciju talijanskog ministra unutrašnjih poslova koji ga je optužio za vrijeđanje njegove zemlje i Talijana.

Francuz Pierre Moscovici, europski povjerenik za gospodarska i financijska pitanja, kazao je kako trenutna politička situacija, s porastom snage populista i krajnje desnice u mnogim europskim državama, podsjeća na 1930-ete kada su na vlasti bili Adolf Hitler i Benito Mussolini.

''Srećom nema zvukova visokih čizama, nema Hitlera, ali možda ima malih Mussolinija. To tek trebamo vidjeti", rekao je novinarima u Parizu, govoreći u šaljivom tonu.

Moscovici, bivši francuski ministar financija, nije spominjao imena, no Matteo Salvini, potpredsjednik vlade i šef talijanske protuimigrantske stranke Liga, shvatio je to osobno.

"Trebao bi oprati usta prije nego uvrijedi Italiju, Talijane i njihovu legitimnu vladu", kazao je Salvini u izjavi koju je objavio njegov ured u Rimu.

Salvini je iskoristio priliku kako bi još jednom iskazao pritužbe Francuskoj kojoj spočitava da nije učinila dovoljno u rješavanju pitanja migranata iz Afrike te kako je uvukla Libiju u stanje kaosa tako što je pomagala svrgavanje Muammara Gaddafija.

"Europski povjerenik Moscovici, umjesto kritiziranja svoje Francuske koja odbija imigrante i koja je bombardirala Libiju i probila europske proračunske parametre, napada Italiju i govori o 'brojnim malim Mussolinijama' po Europi", rekao je Salvini.

Moscovici je u Parizu između ostalog kazao kako Italija treba prekinuti rasipnu potrošnju te kao prioritet postaviti investicije i ulaganja u infrastrukturu koje bi stimuliralo rast i produktivnost.

"U interesu je Italije da smanji svoj veliki javni dug", rekao je Moscovici. "Bila bi laž misliti kako netko može ulagati više uz visoki deficit. Ako se to dogodi, na kraju završite s više duga i manje kapaciteta za investiranje"

Italija priprema proračun za 2019., proces koji je povisio napetosti unutar vladajuće koalicije, što ugrožava Salvinijevu Ligu i pokret Pet zvijezda

Nagli pad vrijednosti talijanskih obveznica reflektira strah investitora glede stabilnosti talijanskih financija.

Moscovici je je kazao kako je ključno da Rim osmisli proračun koji će funkcionirati.

"Talijanski proračun treba biti održiv, održiv na nominalnoj razini, ali isto tako održiv u smislu strukturnih reforma koje su potrebne", kazao je. "Treba postojati znatan napor na strukturalnom dijelu", dodao je.

Moscovici je istaknuo kako blisko surađuje s talijanskim ministrom financija u onom što je nazvao "konstruktivnom klimom" te kazao kako se nada da će se tako nastaviti.

Komentari (25)
  • ima europa jako puno i hitlera i musolinija i drugih vrsta fasista, eno ih u dzamijama diljem europe propovijedaju ideologiju mrznje, nasilja i netrepeljivosti i fino zive od sponzora koji ih financiraju, neprijateljskih vlada kao sto su turska, saudijska, iranska i neke druge...

    13. 9. 2018,   22:26
  • boji se da bi "mali mussoliniji" preplavili europu...a to što se zbog dolaska 163.000 'novih šveđana' u zadnje 3 godine stopa kriminaliteta u švedskoj povećala za 300 posto...toga se ne boji.

    14. 9. 2018,   02:01
  • Ovo me je jako rastužilo... Zašto mi nemamo barem jednog političara koji bi imao muda uzvratiti na provokacije?????

    13. 9. 2018,   22:33