Obavijesti

News

Komentari 33

Mossadov obavještajac otkriva kako je lovio A. Eichmanna

Mossadov obavještajac otkriva kako je lovio A. Eichmanna
1

Izraelac, koji je u Argentini uhitio Eichmanna i doveo ga pred sud sjetio se sukoba s nadređenim u tajnoj službi. Smatra ispravnim što je odbio uloviti i ‘Anđela Smrti’

VIDEO

Rafi Eitan, bivši je obavještajac Mossada, čovjek koji je vodio operaciju uhićenja jednog od najvećih nacističkih zločinaca Adolfa Eichmanna, odgovornog za smrt šest milijuna Židova. Eitan je bio šef tima koji je oteo Eichmanna iz doma u Buenos Airesu i dovezao ga u Izrael na suđenje. Detalji akcije i danas su slabo poznati. Koliko se zna Eitan i njegov tim pričekali su Eichmanna na autobusnom stajalištu i ugurali ga u automobil. Nakon nekoliko su dana, odjeveni u pilotske uniforme, drogiranog Eichmanna smjestili na let za Izrael. Jedino što je Eitan nakon akcije rekao jest da ratni zločinac nikad nije izrazio žaljenje za Holokaust. Eichmann je na izraelskom sudu 1962. godine osuđen na smrt vješanjem po 15 točaka optužnice, među kojima su optužbe za genocid i ratni zločin. Jedini je čovjek koji je na izraelskom civilnom sudu osuđen na smrt.

Bivši obavještajac, koji u domovini gotovo ima status heroja, karijeru je završio krajem osamdesetih. Odstupio je nakon uhićenja Amerikanca Jonathana Pollarda, koji je Izraelcima odavao povlaštene informacije. Nakon toga radio je kao šef u kemijskoj tvrtki, a okušao se i u politici, kao ministar umirovljenika. O samom uhićenju Eichmanna, akciji nazvanoj Operacija Garibaldi Eitan i danas ne govori, a u Hrvatsku je došao kako bi s Vladom razgovarao o povratu židovske imovine.

Bivši tajni agent predsjednik je Nacionalnog vijeća za restituciju židovske imovine te šef Izraelske stranke umirovljenika. Za Eitana, iznimno duhovitog, vitalnog i opuštenog 85-godišnjaka, mirovina je pak, potpuno nepoznata riječ. Osim što je i dalje aktivan politički, bavi se i poduzetništvom.

24express: Svijet vas najviše pamti po spektakularnom lovu na Adolfa Eichmanna. Gledano i iz današnje perspektive, akcija u Argentini bila je prilično neuobičajena. Kako je to izgledalo?

Informacije o Eichmannu, odnosno podatke da je u Argentini, dobili smo još 1959. godine. Zadnja misija prije uhićenja, koju smo organizirali u Argentini, koja nam je trebala dati Eichmannovu točnu adresu počela je krajem velječe 1960. Lociran je u ožujku i tada smo počeli pripremu. To je trajalo manje-više šest tjedana. Ulovili smo ga 11. svibnja, a iz Argentine smo ga izveli 20. svibnja. Dan poslije bili smo u Izraelu i tog je dana Knesset (židovski parlament) objavio da je ratni zločinac nađen, uhićen i da će mu se suditi.

24express: Vi ste vodili misiju. Tko je sve bio u vašem timu i kako ste se pripremali, što ste sve radili?

Ni jedna operativna akcija nije samo jedan čovjek. Bio sam na čelu tima, ali kad smo lovili Eichmanna, lovili smo još 11 ljudi u Argentini.

24express: U to vrijeme ste pratili i liječnika Josefa Mengelea, zloglasnog Anđela Smrti?

Moj šef tražio je da u isto vrijeme uhitimo i Mengelea. Ja sam odbio i rekao: “Pusti me. Imamo Eichmanna i sad ćemo uhititi njega i privesti ga pravdi, a kasnije ćemo loviti ostale.” Dobro sam odlučio, jer je u vrijeme Eichmannova uhićenja Mengele brzo otišao na odmor izvan Argentine i izgubili smo mu trag. Bila je to zanimljiva rasprava s mojim šefom, nikako nije bio sretan što sam odbio. Ali, tako je moralo biti.

>>> Više pročitajte u 24sataExpressu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'
HOROR U VRAPČU

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'

Nesretnu ženu napao je u subotu u jutarnjim satima u domu na zapadu Zagreba. Uhićen je, a o motivima policija zasad ne želi spekulirati

'Imamo 76 ruku i bez zastupnika manjina': Tko je misteriozni žeton u slagalici nove Vlade?
DOGOVORILI SU VLADU?

'Imamo 76 ruku i bez zastupnika manjina': Tko je misteriozni žeton u slagalici nove Vlade?

Plus+ Domovinski pokret i HDZ s Vesnom Vučemilović imaju 75 ruku. Fali im jedna bez manjina. IZ DP-a tvrde da imaju i tu ruku
Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...