Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Most dok je bio na vlasti nije učinio ništa da blokira Srbiju'

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić istaknula je da Hrvatska "pomno i sustavno prati proces ispunjavanja svih obaveza Republike Srbije"

Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić odbacila je u petak optužbe za veleizdaju i pogodovanje interesima Srbije koje joj je uputio politički tajnik Mosta Nikola Grmoja u srijedu tijekom saborske sjednice, poručivši da Most nije učinio ništa da blokira Srbiji otvaranje poglavlja 23 dok je sudjelovao u vlasti.

Marija Pejčinović Burić na izvanrednoj je tiskovnoj konferenciji odbacila optužbe zastupnika Mosta i podsjetila na osnivanje Povjerenstva za praćenje provedbe prijelaznih mjerila u poglavljima 23 i 24 iz pristupnih pregovora Srbije s EU-om u 2016. 

REKAO GRMOJI DA 'ODJ*BE' 'To nije psovka, ali efikasno je': Đakić objasnio što znači odj*bi

"Povjerenstvo je osnovano odlukom tadašnje tehničke vlade 2016. godine, a samo Povjerenstvo je bilo zaduženo isključivo za praćenje provedbe prijelaznih mjerila u pregovaračkim poglavljima 23 i 24. Činjenica je tada Most bio na vlasti. Zašto ministar uprave, zapravo najviše zadužen za praćenje provedbe poglavlja 23, tada nije blokirao zatvaranje tog poglavlja što je apsolutno mogao i imao pravo na to", istaknula je ministrica europskih i vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić.

Srbija je navedena dva poglavlja, 23 Pravosuđe i temeljna prava i 24 Sloboda, pravda i sigurnost otvorila u ljeto 2016., ali će ona biti zatvorena tek na kraju pregovaračkog procesa, nakon ispunjenja mjerila. Most je tada bio koalicijski partner HDZ-a u vladi Tihomira Oreškovića, a ministar pravosuđa bio je njegov kadar Ante Šprlje.

Zagreb: Branko Bačić komentirao situaciju oko Zdravka Marića BAČIĆ O INCIDENTIMA: 'Tko sije vjetar, žanje oluju, u Saboru trebamo smiriti strasti'

Resorna ministrica istaknula je da Hrvatska "pomno i sustavno prati proces ispunjavanja svih obaveza Republike Srbije" i podsjetila da su poglavlje 23 i 24 "ključna za ukupni napredak Srbije u pristupnom procesu."

"Srbija u više od pet godina nije zatvorila niti jedno poglavlje", dodala je Pejčinović Burić, pojašnjavajući time složen proces pristupanja EU. 

Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja u srijedu je tijekom saborske rasprave o izvješću o održanim sastancima Europskog vijeća u 2018., ustvrdio da premijer Andrej Plenković 'radi za srbijanske interese', što je izazvalo nemire u sabornici.

"Srbija je otvorila nova poglavlja u pregovorima s EU i Hrvatska po tom pitanju nije ništa učinila, iako Srbija ne ispunjava preuzeta mjerila iz poglavlja 23 o pristupanju EU. Vaša ministrica Pejčinović Burić koja sjedi do vas krši odluku vlade i ne saziva povjerenstvo, a naši logoraši sami bez ikakve pomoći dižu tužbe protiv Srbije", dodao je Grmoja.  

Srbija je u prosincu prošle godine otvorila poglavlja, 17 o ekonomskoj i monetarnoj politici i 18 o statistici. 

 

Komentari (19)
  • Most dok je bio na vlasti .. ?.? O čemu to ona ? Kao da je išta mogao odlučivati ?

    18. 1. 2019,   16:39
  • Svi vi vladajuci pomno pratite srbski put da ude u EU, ali nitko ne cini nista da zastupai interese Hrvatske. Pomno pratite, nista ne cinite onda se cudite da vam narod nista ne vjeruje i da se pita tko vlada Hrvatskom? Pomno pratite kako da postanete tajnica EU-a, zar vas nije nimalo sram, lagati vlastiti narod. Pomno pratite, da je Hrvatska sredena demokratska drzava odavno bi morali sici sa ministarske stolice, ovako i dalje cete pomno pratiti. Sramite se svi vi vlastodrsci, izbori dolaze, narod ce vas nagraditi za vas nerad!

    18. 1. 2019,   16:51
  • Nebuš je niti ti blokirala !

    18. 1. 2019,   15:38