Obavijesti

News

Komentari 27

Most i SDP: Registar vlasnika tvrtki treba otvoriti javnosti

Novi zakon uređuje niz pitanja vezanih uz sprječavanje pranja novca sukladno EU direktivi, a jedno od najvažnijih je uspostava registra stvarnih vlasnika kao središnje elektroničke baze podataka

VIDEO

Oporbene stranke SDP i Most zauzele su se u srijedu navečer u Saboru za otvaranje javnosti informacija iz registra stvarnih vlasnika tvrtki u Hrvatskoj čije uspostavljanje je predviđeno prijedlogom Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, a zastupnici su raspravili i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Novi zakon uređuje niz pitanja vezanih uz sprječavanje pranja novca sukladno EU direktivi, a jedno od najvažnijih je uspostava registra stvarnih vlasnika kao središnje elektroničke baze podataka o stvarnom vlasništvu pravnih subjekata.

Prema prijedlogu, podaci iz registra bili bi dostupni svim nadležnim državnim institucijama, bankama i pojedincima na temelju "opravdanog pravnog interesa", no u klubovima zastupnika Mosta i SDP-a smatraju da bi te podatke trebalo otvoriti cijeloj javnosti.

Polazeći od načela transparentnosti i prava javnosti da dođe do informacija o eventualnom korištenju financijskog sustava u svrhu pranja novca ili financiranja terorizma, pravne i fizičke osobe trebale bi imati pravo tražiti informacije o stvarnom vlasništvu u skladu sa Zakonom o pravu na pristup informacijama,  rekao je u ime Kluba Mosta Robert Podolnjak.

Boris Lalovac (Klub SDP-a) kazao je da su Francuska, Nizozemska, Švedska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Slovenija i druge zemlje već učinile svoje registre stvarnih vlasnika javnim ili su u procesu njihova otvaranja.

Opravdanost pristupa podacima stvarnih vlasnika opravdava jačanjem borbe protiv anonimnog vlasništva i time protiv pranja novca i financiranja terorizma.

Strenja Linić za obvezne zdravstvene preglede vozača starijih od 65 godina

Zastupnicu su raspravili i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama u hitnom postupku kojim se ide u smjeru povećanja sigurnosti u prometu. Među ostalim propisuju proceduru ukidanja vozačke dozvole zbog sakupljenih 12 negativnih bodova, odnosno devet ako je riječ o mladom vozaču do 24 godine.

Izmjenama zakona predviđeno je i liberalizacija otvaranja i poslovanja auto-škola radi poštivanja europskih pravila o tržišnom natjecanju.

Mostova zastupnica Ines Strenja-Linić predložila je ograničenje važenja vozačke dozvole na 10 godina, a prilikom produženja obvezan zdravstveni pregled. Obvezu zdravstvenih pregleda svakih sljedećih pet godina predlaže i za osobe starije od 65 godina.

Prema izvješću MUP o sigurnosti stanja na cestama, kazala je, u 94 posto nesreća uzrok je pogreška vozača, a razvidan je trend porasta nesreća kod vozača starijih od 65 godina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"