Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Most neće blokirati? 'Prodaja HEP-a je odluka cijele Vlade'

None Foto: PIXSELL

Dalić je u Otvoenom rekla kako ona govori u svojstvu potpredsjednice zajedničke Vlade HDZ-a i Mosta: 'Prema tome, odluke o kojima ovdje raspravljamo politika su Vlade'

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić izjavila je u ponedjeljak da koalicijski partneri u Vladi donose odluke Vlade otklanjajući time nagađanja da se Most protivi prodaji dionica HEP-a radi kupovine dionica Ine od MOL-a.       

Odgovarajući u "Otvorenom" na pitanje hoće li Most blokirati prodaju četvrtine HEP-a radi kupovine polovine Ine, kako je to nagovijestio zastupnik Mosta Miro Bulj, Dalić je rekla da se odluke u Vladi komuniciraju i dogovaraju s koalicijskim partnerima.

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Miro Bulj na svom je Facebooku objavio da nitko nema pravo prodati HEP osim vlasnika, a to je, ističe, hrvatski narod. "Smatram da bi svaka odluka o prodaji HEP-a bez volje većine hrvatskih građana, iskazane na referendumu, bila još jedna u nizu izdaja nacionalnih interesa".

Dalić je u Otvoenom rekla kako ona govori u svojstvu potpredsjednice zajedničke Vlade HDZ-a i Mosta. 

- Ja sam (ovdje) u kapacitetu potpredsjednice Vlade, zajedničke Vlade HDZ-a i Mosta. Oni su naš koalicijski partner. Prema tome, odluke koje su komunicirane i odluke o kojima ovdje raspravljamo politika su Vlade. O tome je vrlo jasno govorio i Božo Petrov - rekla je Dalić.

Istaknula je da su prodaja dionica HEP-a i kupovina MOL-ova udjela u Ini dvije odvojene transakcije koje predstavljaju ostvarenje nacionalnih interesa o energetskoj nezavisnosti i sigurnosti Hrvatske. U konačnici osigurat će mogućnost hrvatskim građanima da sudjeluju u rezultatima razvoja i poslovanja HEP-a, rekla je.

Po svim našim i europskim zakonima, zadržavanje 75 posto plus jedne dionice znači da HEP ostaje pod potpunom kontrolom države kao što je i sada, sa 100 posto vlasništva. Vlasništvo države nad tolikim udjelom u HEP-u regulirat će se posebnim zakonom, najavila je potpredsjednica Vlade.

Hrvatska će zadržati potpunu kontrolu nad elektroenergetskim potencijalom, dakle 75 posto plus jednu dionicu HEP-a i steći pravo odlučivanja o svom položaju na naftnoj i energetskoj karti Europe, poručila je.

Komentari (143)
  • Umro sam od smija kad je rekla:" Mi imamo iskustva u tome", a onda skoro zaplako..... opet će netko omastiti brk

    2. 1. 2017,   23:30
  • uopće ne sumnjam u dobre namjere ovih mediokriteta, ja sumnjam u njihovu sposobnost i stručnost da ovakve poslove odrade kvalitetno. odmah u startu,čim su na sva zvona objavili da kupuju Inu i na taj način umjetno podigli cijenu dionica i poskupili cijeli projekt govori o kakvim je "ekonomskim znalcima" ovdje riječ.

    2. 1. 2017,   23:36
  • I zrak bi prodali da mogu, pa da nam stranci naplaćuju što dišemo.

    2. 1. 2017,   23:34