Obavijesti

News

Komentari 13

MOST poručuje: 'Zadnji je čas za promjenu izbornog zakona'

MOST poručuje: 'Zadnji je čas za promjenu izbornog zakona'
1

Božo Petrov i. Robert Podolnjak istaknuli su kako Most opet aktualizira prijedlog izmjena Zakona o izborima zastupnika jer je ovo posljednji mjesec u kojem je moguće o tome raspravljati

VIDEO

Predsjednik Mosta Božo Petrov i saborski zastupnik prof. Robert Podolnjak na današnjoj konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru istaknuli su kako Most opet aktualizira prijedlog izmjena Zakona o izborima zastupnika jer je ovo posljednji mjesec u kojem je moguće o tome raspravljati, budući se izbori za zastupnike moraju održati najkasnije u prosincu 2020.godine.

 - Sada je pet do dvanaest za ovu važnu temu, u ovom mjesecu treba omogućiti raspravu. Most jedini ima konkretan prijedlog za promjenu izbornog zakona i zato pozivamo sve one koji žele stati na kraj korupciji da podrže naš prijedlog. Ovaj Mostov prijedlog Zakona je u saborskoj proceduri još od 2017. godine, a zadnje izmjene koje su sadržane u ovom prijedlogu ponovno smo uputili u saborsku proceduru u siječnju. U ovih deset mjeseci, smo bili svjedoci niza sumnji u korupcijske afere visokih dužnosnika, pola vlade je smijenjeno i pod istragom i zato je ovaj naš prijedlog danas još aktualniji. Izbor zastupnika koji svojim imenom i prezimenom odgovaraju građanima, ima svoju težinu i smanjuje mogućnost korupcije, a zabrana kandidiranja pravomoćno osuđenih i na uvjetne kazne, onemogućava situaciju da se takvi ljudi pojave na listama. Zastupnici bi napokon trebali pokazati da im je u interesu da se rasprava o ovom pitanju otvori, jer bi izašlo na vidjelo tko se za što zalaže. Građani bi mogli vidjeti razliku između snaga koje žele promjene u zemlji u interesu općeg dobra i uhljebskog sloja koji se brine samo za svoje interese i ne želi učiniti ništa konkretno da se korupcija zaista iskorijeni -  rekao je Petrov.

Petrov: Vlada ne nudi mjere za suočavanje s iseljavanjem ljudi
Petrov:  Vlada ne nudi mjere za suočavanje s iseljavanjem ljudi

Profesor Podolnjak je istaknuo kako Klub zastupnika Mosta prikuplja nužnih 30 potpisa zastupnika kako bismo u Hrvatskom saboru osigurali raspravu i kako bi se prihvatila najvažnija reforma izbornog zakonodavstva u posljednjih 20 godina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

'Most predlaže 20 posto manje zastupnika'

 - Izborna reforma mora biti prva reforma našeg pravnog sustava, jer ćemo u suprotnom i ubuduće imati sabor kakav smo gledali do sada: preskup i neučinkovit, neodgovoran građanima, pun zastupnika žetončića, koji počiva na prevari birača, sramotnim trgovinama i političkoj korupciji. Naši zastupnici ne bi trebali gledati svoj osobni interes, već interes onih koji ih biraju i koji ih plaćaju. Stoga pozivamo sve zastupnike koji to još nisu učinili da potpišu prijedlog da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izborima zastupnika žurno raspravi, jer ga predsjednik sabora nikada neće staviti na raspravu -  naglasio je Podolnjak.

Profesor Podolnjak je ponovio da Most predlaže 20 posto manje zastupnika što znači 120 umjesto 151, zatim tri umjesto jednog preferencijskog glasa, jednako vrednovanje glasa svakog birača i izborne jedinice jednake po broju birača, koje poštuju granice županija i Grada Zagreba.

 - Važan je prijedlog zabrane kandidiranja svih koji su pravomoćno osuđeni, pa i na uvjetne kazne. U skladu s pravilom da se izborno zakonodavstvo ne mijenja u izbornoj godini, ovo je posljednja mogućnost da se zakon, do ustavne stanke u radu sabora 15. prosinca, izmjeni kako bi se mogao primijeniti na sljedećim parlamentarnim izborima -  rekao je Podolnjak.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.