Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Most traži e-glasovanje i pravo glasovanja za 16-godišnjake

Podolnjak je pojasnio kako ustavna inicijativa za jačanje biračkog prava zahtijeva široki konsenzus stranaka i zastupnika u Hrvatskom saboru, odnosno uz većinsku potporu može se raspisati ustavotvorni referendum

Mostovu ustavnu inicijativu za jačanje biračkog prava i zakonsku izmjenu Zakona o izborima zastupnika, u utorak su na konferenciji za novinare iznijeli predsjednik Mosta Božo Petrov i saborski zastupnik Robert Podolnjak.

- Ustavna inicijativa odnosi se na jačanje biračkog prava, te obuhvaća snižavanje dobne granice za ostvarivanje biračkog prava s 18 na 16 godina, te uvođenje dopisnog i e-glasovanja. Mlade ljude treba uključiti u politički život, a glasovanje omogućiti svim građanima, naročito koji najteže ostvaruju biračko pravo. Druga inicijativa Mosta je naš zakonski prijedlog koji upućujemo na savjetovanje sa zainteresiranom javnošću, a potom u saborsku proceduru, a odnosi se na izmjene Zakona o izborima zastupnika - istaknuo je Petrov.

Podolnjak je pojasnio kako ustavna inicijativa za jačanje biračkog prava zahtijeva široki konsenzus stranaka i zastupnika u Hrvatskom saboru, odnosno uz većinsku potporu u Saboru moguće je raspisati ustavotvorni referendum. Inicijativa se odnosi na određene promjene u članku 45. Ustava RH:

- Predlažemo da se dobna granica za ostvarivanje biračkog prava u svim izborima i za glasovanje na referendumu snizi s 18 na 16 godina. Želimo osnažiti glas mladih ljudi, a riječ je o cca 100.000 osoba između 16-18 godina, u političkom životu zemlje. To je u skladu s trendovima snižavanja dobne granice u izborima u državama članicama EU, pa su Austrija i Malta snizile dobnu granicu za glasovanje na 16 godina u svim izborima, u Njemačkoj je ona u deset pokrajina snižena na lokalnim izborima, a u Škotskoj za regionalni parlament. Snižavanje dobne granice za glasanje preporuka je i Europskog parlamenta i Vijeća Europe. Kako bi svim građanima omogućili nove načine glasovanja nužna je ustavna promjena, jer članak 45. Ustava RH sada propisuje da državljani RH bez prebivališta u zemlji glasaju u diplomatsko-konzularnim predstavništvima RH. Dopisno i e-glasanje treba omogućiti svim građanima, ali je naročito važno da je ono moguće onim građanima kojima je najteže ostvariti biračko pravo - objasnio je Podolnjak.

Ustavnu inicijativu Most predlaže zato što je na parlamentarnim izborima odaziv birača oko 50  posto, što pokazuje značajan demokratski deficit u našim izborima, a na ostalim izborima odaziv je još niži. 

- Ne možemo se miriti s činjenicom da polovica građana RH ne koristi svoje najvažnije političko pravo - ističe Podolnjak.

Drugu inicijativu Mosta koja se odnosi na izmjene Zakona o izborima zastupnika, prof. Podolnjak je pojasnio:

- S obzirom na neizvjesnost ustavne referendumske inicijative da se reformira izborni sustav predlažemo izmjene zakona kojima predložene izmjene ugrađujemo u naš prijedlog. Ovo su najvažnije izmjene: smanjenje broja zastupnika u Saboru na 120, od čega 6 zastupnika nacionalnih manjina i 3 zastupnika građana bez prebivališta u zemlji (što je propisano Ustavom); u općim izbornim jedinicama bira se 111 zastupnika, one slijede granice županija i Grada Zagreba i u svakoj se bira najmanje 15 zastupnika; izborni prag za sudjelovanje u razdiobi zastupničkih mjesta smanjuje se s 5 na 4 posto; birači imaju tri preferencijska glasa i redoslijed izabranih zastupnika utvrđuje se temeljem broja preferencijskih glasova - izložio je Podolnjak.

Komentari (38)
  • Super...nego, dokle više ova iščašena novogovorna lobotomija sa "glasovanjem" umjesto "glasanjem"? Zar i vama novinarima koji ste valjda završili nekakve škole, to ne zvuči nenormalno? Ne zvuči očito pa odoh sad na popodnevno spavovanje...

    13. 11. 2018,   15:38
  • dajte vi prvo tražite da se ukine glasovanje strancima,mrtvima,i sličnima,pa da građani hrvati sami za sebe odlučuju

    13. 11. 2018,   17:25
  • Najbolje da uvedu glasanje sa 8 godina, vec sa 8 godina svi imaju handy i pristup internetu. Sa 16 malo tko zna koje sve stranke postoje, 18-godisnjaci su zeleni. Pumnoljetni ali zeleni, neznaju ozbiljno razmisljat a sa 16 je bolje da igraju Playstation umjesto da idu glasat.

    13. 11. 2018,   15:51