Obavijesti

News

Komentari 38

Most traži e-glasovanje i pravo glasovanja za 16-godišnjake

Most traži e-glasovanje i pravo glasovanja za 16-godišnjake

Podolnjak je pojasnio kako ustavna inicijativa za jačanje biračkog prava zahtijeva široki konsenzus stranaka i zastupnika u Hrvatskom saboru, odnosno uz većinsku potporu može se raspisati ustavotvorni referendum

VIDEO

Mostovu ustavnu inicijativu za jačanje biračkog prava i zakonsku izmjenu Zakona o izborima zastupnika, u utorak su na konferenciji za novinare iznijeli predsjednik Mosta Božo Petrov i saborski zastupnik Robert Podolnjak.

- Ustavna inicijativa odnosi se na jačanje biračkog prava, te obuhvaća snižavanje dobne granice za ostvarivanje biračkog prava s 18 na 16 godina, te uvođenje dopisnog i e-glasovanja. Mlade ljude treba uključiti u politički život, a glasovanje omogućiti svim građanima, naročito koji najteže ostvaruju biračko pravo. Druga inicijativa Mosta je naš zakonski prijedlog koji upućujemo na savjetovanje sa zainteresiranom javnošću, a potom u saborsku proceduru, a odnosi se na izmjene Zakona o izborima zastupnika - istaknuo je Petrov.

Podolnjak je pojasnio kako ustavna inicijativa za jačanje biračkog prava zahtijeva široki konsenzus stranaka i zastupnika u Hrvatskom saboru, odnosno uz većinsku potporu u Saboru moguće je raspisati ustavotvorni referendum. Inicijativa se odnosi na određene promjene u članku 45. Ustava RH:

- Predlažemo da se dobna granica za ostvarivanje biračkog prava u svim izborima i za glasovanje na referendumu snizi s 18 na 16 godina. Želimo osnažiti glas mladih ljudi, a riječ je o cca 100.000 osoba između 16-18 godina, u političkom životu zemlje. To je u skladu s trendovima snižavanja dobne granice u izborima u državama članicama EU, pa su Austrija i Malta snizile dobnu granicu za glasovanje na 16 godina u svim izborima, u Njemačkoj je ona u deset pokrajina snižena na lokalnim izborima, a u Škotskoj za regionalni parlament. Snižavanje dobne granice za glasanje preporuka je i Europskog parlamenta i Vijeća Europe. Kako bi svim građanima omogućili nove načine glasovanja nužna je ustavna promjena, jer članak 45. Ustava RH sada propisuje da državljani RH bez prebivališta u zemlji glasaju u diplomatsko-konzularnim predstavništvima RH. Dopisno i e-glasanje treba omogućiti svim građanima, ali je naročito važno da je ono moguće onim građanima kojima je najteže ostvariti biračko pravo - objasnio je Podolnjak.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ustavnu inicijativu Most predlaže zato što je na parlamentarnim izborima odaziv birača oko 50  posto, što pokazuje značajan demokratski deficit u našim izborima, a na ostalim izborima odaziv je još niži. 

- Ne možemo se miriti s činjenicom da polovica građana RH ne koristi svoje najvažnije političko pravo - ističe Podolnjak.

Drugu inicijativu Mosta koja se odnosi na izmjene Zakona o izborima zastupnika, prof. Podolnjak je pojasnio:

- S obzirom na neizvjesnost ustavne referendumske inicijative da se reformira izborni sustav predlažemo izmjene zakona kojima predložene izmjene ugrađujemo u naš prijedlog. Ovo su najvažnije izmjene: smanjenje broja zastupnika u Saboru na 120, od čega 6 zastupnika nacionalnih manjina i 3 zastupnika građana bez prebivališta u zemlji (što je propisano Ustavom); u općim izbornim jedinicama bira se 111 zastupnika, one slijede granice županija i Grada Zagreba i u svakoj se bira najmanje 15 zastupnika; izborni prag za sudjelovanje u razdiobi zastupničkih mjesta smanjuje se s 5 na 4 posto; birači imaju tri preferencijska glasa i redoslijed izabranih zastupnika utvrđuje se temeljem broja preferencijskih glasova - izložio je Podolnjak.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji