Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Motiv za recikliranje: Karte za bus kupuju plastičnim bocama

None Foto: BAZ RATNER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Putnici koji se koriste javim gradskim prijevozom odnedavno na glavnom kolodvoru na posebnom automatu mogu zamijeniti plastične boce za dva centa po komadu

Briga za okoliš u Ekvadoru se isplati, barem onima koji se koriste javnim prijevozom u Guayaquilu u kojemu stanovnici mogu plastične boce zamijeniti za novac za autobusne karte. 

Guayaquil, drugi najveći grad u Ekvadoru s 2,7 milijuna stanovnika i njegovo poslovno središte, najonečišćeniji je grad u državi i proizvodi najviše otpada. 

Putnici koji se koriste javim gradskim prijevozom odnedavno na glavnom kolodvoru na posebnom automatu mogu zamijeniti plastične boce za dva centa po komadu. 

- Zamislite, već za 15 boca možete kupiti kartu - kazao je putnik Cristian Cardenas.

Isplativije je nego prodavati boce centrima za recikliranje, dodao je 76-godišnji umirovljenik Washington Bravo koji na taj način dopunjava skromnu mirovinu. 

Guayaquil proizvodi 4200 tona otpada dnevno, od čega se samo 14 posto može reciklirati.

- Grad je korumpiran i prljav. Prije nije bilo tako - žali se Bravo. 

Zasad postoji samo jedan automat za prikupljanje boca, ali Leopoldo Falquez, direktor javnog prijevoznika Metrovije, kaže da će ih uskoro biti na svim autobusnim terminalnima u gradu. 

- Moramo biti svjesni razine zagađenja koju svakodnevno proizvodimo i razine onečišćenja koju smo već akumulirali i što prije poduzmemo odgovarajuće mjere, to bolje - rekao je Falquez.

U dva mjeseca otkako je program pokrenut, u Guayaquilu je prikupljeno više od 24 tisuće boca. 

Komentari (1)
  • - Grad Zagreb je korumpiran i prljav. Prije nije bilo tako

    26. 8. 2019,   12:13