Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Moto budnica za praznik rada: 1000 motora vozilo Bjelovarom

None Foto: Damir Spehar/PIXSELL 6

Bjelovarčani su prvi put gradom prošli na motorima prije 99 godina, a ove godine je u pet sati gotovo 1000 motociklista probudilo sugrađane, a uz pratnju policije gradom su se vozili oko sat vremena.

Međunarodni praznik rada Bjelovarčani su dočekali moto budnicom. Naime, na ovaj jedinstveni način u svijetu, Međunarodni praznik rada započinje okupljanjem motorista i vožnjom kroz grad. Tim povijesnim događajem radnici su iskazali bunt i nezadovoljstvo položajem u društvu. Motorima na kojima su skinuli prigušivače, nakon vožnje kroz grad otišli su na Planinarski dom Kamenitovac, sedam kilometara udaljen od Bjelovara.

Bjelovar: U 5 sati ujutro poèela još jedna, sada veæ tradicionalna prvomajska budnica | Autor: Damir Spehar/PIXSELL Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Točno prije 99 godina okupili su se u 22 sata uoči 1. svibnja, kako bi dočekali zoru i nakon vožnje, bojeći se otkaza već u šest sati našli su se na svojim radnim mjestima. Otkad je prvi svibnja postao praznik motoristi više ne voze u "ilegali" već dođu u središte grada kao i ove godine u pet sati ujutro. U duhu tradicije ove godine je u pet sati gotovo 1000 motociklista prošlo gradom i probudilo sugrađane, a uz pratnju policije gradom su se vozili oko sat vremena. Organizatori Moto kluba Bjelovar, su ovogodišnjom budnicom dali potporu sindikalnoj inicijativi "67 je previše".

Bjelovar: U 5 sati ujutro poèela još jedna, sada veæ tradicionalna prvomajska budnica | Autor: Damir Spehar/PIXSELL Foto: Damir Spehar/PIXSELL

U 10 sati je iz središta grada prema Jabučeti na tradicionalnoj biciklijadi krenulo oko 1000 biciklista. Nakon vožnje do Jabučete sve čeka grah. Grah se po ustaljenoj tradiciji počeo dijeliti u 11 sati na Trgu Eugena Kvaternika, uz kulturno umjetnički program. Sat vremena ranije se već okupilo nekoliko stotina ljudi, većinom umirovljenika. U podjeli graha sudjelovao je i gradonačelnik Dario Hrebak sa suradnicima. Grad Bjelovar je pokrovitelj brojnih manifestacija povodom Praznika rada.

 

Komentari (5)
 • .......zvao me Tito.....jutros....pa mi kaze kako mozemo slaviti praznik rada kad nemamo tvornica....

  1. 5. 2019,   21:20
 • Bravo moji Bjelovarcani❤

  1. 5. 2019,   13:46
 • a jos vise ih je na motorijadi u orasju.... barvo bikeri i ostali

  1. 5. 2019,   15:49