Obavijesti

News

Komentari 16

Motor za obrt? Može, ali prava potrošača za njega ne vrijede

Motor za obrt? Može, ali prava potrošača za njega ne vrijede
1

Miši se motocikl pokvario nakon četiri dana. U servisu žele promijeniti dio, on traži novi agregat. Motocikl je kupio preko obrta pa ga ne štiti Zakon o zaštiti potrošača...

VIDEO

Čiovskom obrtniku Ivanu Miši Piaggiov skuter Beverly 350 stao je 1. kolovoza na cesti, četiri dana otkad je izašao iz trgovine. Prešao je s njim 257 kilometara.

Od tada pokušava sa zastupnicima talijanskog proizvođača i serviserima dobiti zamjenu agregata. Motocikl, koji vrijedi 45.000 kuna, kupio je preko leasinga za svoj obrt Tudor te je odmah platio učešće od 14,5 tisuća kuna. Dao je i 4500 kuna za kasko osiguranje te 2300 kuna za registraciju.

Stao je u vožnji

- Kupio sam Beverly 350 u splitskom Motostaru 29. srpnja, a već je 1. kolovoza stao u vožnji, pa opet proradio. Ubrzo se iz mašine pojavio zvuk kao da melje mlinac za kavu. Odmah sam otišao na servis. Utvrdili su da je na potpuno novom motoru otišla radilica i to su mi rekli te ponudili da rastave agregat i u njemu zamijene radilicu. Nisam pristao, nego sam tražio da mi promijene cijeli agregat - kaže Miše. Iz Piaggia su mu poručili kako nisu u mogućnosti uvažiti njegov zahtjev tvrdeći kako “se vozilo može relativno brzo popraviti i dovesti u tvornički predviđeno stanje”.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Nažalost, ovdje je najveći problem bio taj što je gospodin Miše zabranio da obavimo bilo kakvu dijagnostiku kvara te je usmenim i pisanim putem te preko odvjetnika sprečavao servisera da utvrdi kvar. Također, branio je bilo kakav zahvat na vozilu. Otklanjanje bilo kojeg kvara zapravo započinje ustanovljavanjem uzroka i procjenom te popisom potrebnih elemenata za zamjenu, što do sada nismo bili u mogućnosti iz navedenih razloga - rekao je Tomislav Borzić, voditelj iz Piaggio Hrvatska d.o.o.

Najavio tužbu

Dakle, iz Piaggia tvrde da sam Miše nije dao da se išta dira na motociklu, dok on tvrdi da su mu usmeno rekli kako će mu mijenjati samo jedan dio, što on nije dao.

Miše je potražio pomoć odvjetnika koji tvrdi da je došlo do kršenja članka 410. Zakona o obveznim odnosima, a Miše zbog svega najavljuje tužbu. Iz Splitskog potrošača odgovorili su kako Miše formalno nije potrošač jer je motocikl kupio preko obrta. Zato su ga uputili na Sud časti ili Centru za mirenje Hrvatske gospodarske komore, kao i na savjetovanje s odvjetnikom.

Zakon o obveznim odnosima štiti i obrtnike

Ovaj zakon kaže da, ako je nedostatak neznatan, kupac nema pravo na raskid ugovora, ali mu pripadaju druga prava iz odgovornosti za materijalne nedostatke, uključujući i pravo na popravljanje štete. Troškove otklanjanja nedostatka i predaje druge stvari bez nedostatka snosi prodavatelj.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...