Obavijesti

News

Komentari 17

'Možda ćemo podići tužbe jer nam još nisu isplatili poticaje'

'Možda ćemo podići tužbe jer nam još nisu isplatili poticaje'
1

Kako je izjavio predsjednik Udruge Antun Laslo na konferenciji za novinare ispred Ministarstva poljoprivrede, ministar Romić obmanuo je hrvatsku javnost

VIDEO

Udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Život prozvala je u petak ministra poljoprivrede Davora Romića da obmanjuje javnost i da je nanio štetu poljoprivrednim gospodarstvima izjavama kako su sve potpore isplaćene na vrijeme, najavivši i mogućnost tužbe protiv ministarstva zbog neisplaćenih poticaja.

Kako je izjavio predsjednik Udruge Antun Laslo na konferenciji za novinare ispred Ministarstva poljoprivrede, ministar Romić obmanuo je hrvatsku javnost i nanio štetu obiteljskim gospodarstvima kada je rekao da su potpore isplaćene u potpunosti," jer znamo za slučajeve gdje potpore nisu stigle na račune poljoprivrednika".

Rok za isplatu istekao u lipnju

Rok za isplatu je istekao u lipnju i tražimo odgovor od resornog ministra da nam objasni o čemu se radi, kazao je Laslo dodajući da nije točna niti izjava ministra da je ove godine isplaćen veći iznos potpora nego lani. "Pitamo ministra tko je dobio taj novac, ako OPG-i nisu", kazao je Laslo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Istaknuo je i kako je Udruga ovih dana s odvjetničkim timom dogovorila sporazum prema kojem će svaki član Udruge moći podići tužbu bez ikakve naknade dok parnice ne završe. "Tužit ćemo Ministarstvo poljoprivrede zbog neisplaćenih poticaja našim pojedincima i pozivam članove da nam se obrate", kazao je Laslo.

Slavimir Brkić iz Garešnice koji se bavi se ratarstvom na 100 hektara je kazao kako je zbog ujednačavanja prava na poticaje među poljoprivrednicima (konvergencije) dobio umanjenje potpore.

 "Tražili smo od Agencije za plaćanja u poljoprivredi da nam se napravi izračun kako bi vidjeli što možemo očekivati i po tom izračunu 'zakinut' sam za nekih 70 tisuća kuna. To je za moje gospodarstvo velik iznos. Smatram da je to nepošteno i nije u redu da se ja smatram velikim proizvođačem isto kao onaj s primjerice tisuću hektara", kazao je Brkić. 

Tražimo zato objašnjenje i nadamo se nekom konkretnom odgovoru u skorije vrijeme, istaknuo je Brkić koji također napominje da je ministar Romić od početka svog mandata uvjeravao da neće biti umanjenja potpora.

Žetva se privodi kraju

Laslo se osvrnuo i na ovogodišnju žetvu navodeći kako se u kontinentalnom dijelu, posebice u istočnoj Hrvatskoj žetva privodi kraju, rezultati su po hektaru zadovoljavajući, a pšenice će biti za naše potrebe dovoljno.

Pšenica je kvalitetna i po starom pravilniku o otkupu bila bi sva prva klasa, no na žalost po novom Kodeksu o otkupu žitarica su seljaci prevareni, istaknuo je.

"Kodeks zakonski nije dorečen, ali se otkupljivači drže kodeksa 'kao pijan plota' na štetu proizvođača. Tražili smo od Ministarstva poljoprivrede i obećali su da će organizirati sastanak proizvođača i otkupljivača, no do njega nikada nije došlo",  istaknuo je Laslo.

 Iz te su udruge upozorili i na problem niskih otkupnih cijena pšenice. Tako je Krunoslav Vučković iz Belišća koji se bavi ratarstvom kazao kako je prije 20 godina cijena pšenice bila 1,20 kuna po kilogramu, a sada je 80 lipa minus troškovi otkupa. 

"Imamo najjeftniju pšenicu u okruženju", kazao je Vučković te upitao "znači li to da ćemo onda jesti jeftin kruh".

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji