Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Možda ćemo podići tužbe jer nam još nisu isplatili poticaje'

None Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Kako je izjavio predsjednik Udruge Antun Laslo na konferenciji za novinare ispred Ministarstva poljoprivrede, ministar Romić obmanuo je hrvatsku javnost

Udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Život prozvala je u petak ministra poljoprivrede Davora Romića da obmanjuje javnost i da je nanio štetu poljoprivrednim gospodarstvima izjavama kako su sve potpore isplaćene na vrijeme, najavivši i mogućnost tužbe protiv ministarstva zbog neisplaćenih poticaja.

Kako je izjavio predsjednik Udruge Antun Laslo na konferenciji za novinare ispred Ministarstva poljoprivrede, ministar Romić obmanuo je hrvatsku javnost i nanio štetu obiteljskim gospodarstvima kada je rekao da su potpore isplaćene u potpunosti," jer znamo za slučajeve gdje potpore nisu stigle na račune poljoprivrednika".

Rok za isplatu istekao u lipnju

Rok za isplatu je istekao u lipnju i tražimo odgovor od resornog ministra da nam objasni o čemu se radi, kazao je Laslo dodajući da nije točna niti izjava ministra da je ove godine isplaćen veći iznos potpora nego lani. "Pitamo ministra tko je dobio taj novac, ako OPG-i nisu", kazao je Laslo.

Istaknuo je i kako je Udruga ovih dana s odvjetničkim timom dogovorila sporazum prema kojem će svaki član Udruge moći podići tužbu bez ikakve naknade dok parnice ne završe. "Tužit ćemo Ministarstvo poljoprivrede zbog neisplaćenih poticaja našim pojedincima i pozivam članove da nam se obrate", kazao je Laslo.

Slavimir Brkić iz Garešnice koji se bavi se ratarstvom na 100 hektara je kazao kako je zbog ujednačavanja prava na poticaje među poljoprivrednicima (konvergencije) dobio umanjenje potpore.

 "Tražili smo od Agencije za plaćanja u poljoprivredi da nam se napravi izračun kako bi vidjeli što možemo očekivati i po tom izračunu 'zakinut' sam za nekih 70 tisuća kuna. To je za moje gospodarstvo velik iznos. Smatram da je to nepošteno i nije u redu da se ja smatram velikim proizvođačem isto kao onaj s primjerice tisuću hektara", kazao je Brkić. 

Tražimo zato objašnjenje i nadamo se nekom konkretnom odgovoru u skorije vrijeme, istaknuo je Brkić koji također napominje da je ministar Romić od početka svog mandata uvjeravao da neće biti umanjenja potpora.

Žetva se privodi kraju

Laslo se osvrnuo i na ovogodišnju žetvu navodeći kako se u kontinentalnom dijelu, posebice u istočnoj Hrvatskoj žetva privodi kraju, rezultati su po hektaru zadovoljavajući, a pšenice će biti za naše potrebe dovoljno.

Pšenica je kvalitetna i po starom pravilniku o otkupu bila bi sva prva klasa, no na žalost po novom Kodeksu o otkupu žitarica su seljaci prevareni, istaknuo je.

"Kodeks zakonski nije dorečen, ali se otkupljivači drže kodeksa 'kao pijan plota' na štetu proizvođača. Tražili smo od Ministarstva poljoprivrede i obećali su da će organizirati sastanak proizvođača i otkupljivača, no do njega nikada nije došlo",  istaknuo je Laslo.

 Iz te su udruge upozorili i na problem niskih otkupnih cijena pšenice. Tako je Krunoslav Vučković iz Belišća koji se bavi ratarstvom kazao kako je prije 20 godina cijena pšenice bila 1,20 kuna po kilogramu, a sada je 80 lipa minus troškovi otkupa. 

"Imamo najjeftniju pšenicu u okruženju", kazao je Vučković te upitao "znači li to da ćemo onda jesti jeftin kruh".

Komentari (17)
  • uvijek negativni komentari na racun poljoprivrede. zaista nije ni cudo gdje smo s tolikom gorcinom. pogledajte malo zemlje eu i njihov odnos prema poljoprivrednicima. malo se informirajte sto su poticaji i ako mislite da je to tako super, samo dajte ;) selo vas i hrani

    22. 7. 2016,   12:03
  • Ma ne bi Romić lagao.

    23. 7. 2016,   13:39
  • gut gut

    22. 7. 2016,   11:19