Obavijesti

News

Komentari 77

'Možda pokrenemo postupak opoziva ministra Krstičevića'

'Možda pokrenemo postupak opoziva ministra Krstičevića'
1

Cilj interpelacije je razgovarati da su vladajući za svoju nesposobnost i za to što nisu htjeli slušati savjete najvažnijega hrvatskog saveznika u okviru NATO-pakta, kaže Grbin

VIDEO

Zastupnik SDP-a Peđa Grbin, jedan od autora interpelacije o radu Vlade zbog propale nabave borbenih zrakoplova od Izraela, izjavio je u petak novinarima da će interpelaciju predati najkasnije u ponedjeljak, ali to ne isključuje mogućnost da će poslije pokrenuti i postupak opoziva potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića.

"S interpelacijom idemo jer želimo odvojiti temu nabave višenamjenskih borbenih aviona, kako ovu koja je bila ovako nesretna i nespretno provedena, tako i onu koju su ministar obrane i predsjednik Vlade najavili, do svega drugog negativnog u radu i ponašanju ministra Krstičevića. Želimo se koncentrirati na temu, želimo vidjeti što se dogodilo i što je pošlo krivo, a prije svega želimo osigurati da se takve stvari, nazvat ću ih glupostima, ne dogode u budućnosti", rekao je Grbin.

'Krstičević nije odgovoran za propalu nabavu aviona F-16'
'Krstičević nije odgovoran za propalu nabavu aviona F-16'

Objasnio je to misle postići tako što će prisiliti Vladu da "konačno na jednom mjestu sumira sve ono što se dogodilo i što je pošlo krivo".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"To je prvi čin i nešto što ćemo prvo postići interpelacijom jer nam oni moraju u vrlo kratkom roku odgovoriti. Nakon toga, ako vladajući to ne budu htjeli staviti na raspravu, iskoristit ćemo svoju poslovničku mogućnost i u roku od 60 dana osigurati da se o tome raspravlja u Saboru", najavio je.

"Cilj interpelacije je razgovarati da su vladajući za svoju nesposobnost i za to što nisu htjeli slušati savjete najvažnijega hrvatskog saveznika u okviru NATO-pakta, odnosno SAD-a, svu odgovornost pokušali baciti na Državu Izrael. Zaključcima želimo postići da ovaj proces ubuduće bude transparentniji i da se u slučaju kada se raspolaže s milijardama javnog novca sve ne završi bacanjem maketa aviona po sabornici", poručio je Grbin.

'Da sam znao kako će završiti, Krstičeviću ne bih dao maketu'
'Da sam znao kako će završiti, Krstičeviću ne bih dao maketu'

Na pitanje zašto nisu pokrenuli postupak opoziva ministra Krstičevića, odgovorio je da je "prije izmjena Poslovnika opoziv bio jedini način da osigura da o nekoj temi raspravljaju u Saboru", ali su se uspjeli izboriti za iznimno važan "oporbeni alat u parlamentarnom radu" zbog čega se više ne moraju koristiti opozivima radi otvaranja nekih tema kao što su morali prije godinu dana.

"To što sada nismo pokrenuli postupak opoziva ministra Krstičevića ne znači da ga isključujemo jer možda ono što će vladajući napisati u odgovoru ili ono što će se čuti u raspravi pokaže da je potrebno pokrenuti opoziv potpredsjednika Vlade i ministra obrane", najavio je Grbin.

Bačić: Ta interpelacija pokazuje njihove slabosti

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić u petak je komentirao SDP-ovu interpelaciju o radu Vlade u vezi propasti nabave borbenih aviona od Izraela, istaknuvši da, ako je nabava aviona bila blamaža i fijasko, onda bi jedini pravi odgovor bio zahtjev za opoziv Vlade, što SDP ne može jer je za tu inicijativu potrebna petina zastupnika, koju nemaju.

Interpelacija nema definiran rok u kojemu se mora raspraviti i o tome će se odlučiti sukladno odluci predsjednika Sabora, rekao je Bačić na pitanje kada će Sabor raspraviti SDP-ov prijedlog.

Zagreb: Branko Bačić komentirao situaciju oko Zdravka Marića

"Ta interpelacija u prvom redu pokazuje slabosti SDP-a. Naime, ako je, kako govore, nabava eskadrile borbenih aviona doživjela blamažu i fijasko, jedini pravi odgovor oporbe bi bio zahtjev za opoziv Vlade ili pojedinog člana Vlade. Očito, SDP u ovom trenutku to ne može napraviti i da hoće. Za pokretanje pitanja opoziva potrebna je petina od ukupnog broja zastupnika u Saboru, što SDP u ovom trenutku nema s obzirom na to da im se raspada Klub", kaže Bačić.

Na primjedbu da SDP ne isključuje mogućnost pokretanja pitanja povjerenja Krstičeviću, Bačić je uzvratio da oporba zajedno to može, ali SDP je želio imati svoj ekskluzivitet na podnošenje interpelacije, što pokazuje koliko je slabašan SDP.

Upitan želi li HDZ da se ta tema što prije raspravi, Bačić je kazao da nakon podnošenja i uvrštenja interpelacije u dnevni red ide rok od 15 dana u kojem je predsjednik Sabora mora dostaviti predsjedniku Vlade, koja se mora očitovati u roku od 15 dana, a zatim opet ima 15 dana za uvrštenje te točke u dnevni red, pa se tek onda može raspravljati.

"Mi ćemo ocijeniti trenutak kada ćemo je raspraviti", poručio je Bačić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 77
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag