Obavijesti

News

Komentari 264

'Može i skromnije, ali ako imam zašto ne bih vozio Mercedes?!'

'Može i skromnije, ali ako imam zašto ne bih vozio Mercedes?!'
8

Velečasni Andrija Vrbanić iz Ivanovca kupio si je Mercedes od 35.000 eura. Naručio je i posebnu registraciju. Plaća mu je do 6.500 kuna, a okoliš oko crkve već godinama nije uređen...

VIDEO

Trebao sam novi auto. Stari me je služio punih 11 godina, a da je bio dobar, ne bih ga mijenjao nizašto, rekao nam je velečasni Andrija Vrbanić iz Ivanovca.

Tvrdi da automobil nije nov, nego je star godinu dana, a dobio ga je "dosta ispod cijene".

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

video vijesti 00:58

- Vjerojatno može biti i skromniji, ali ako imam novca zašto se ne bih vozio u Mercedesu? - pita se Vrbanić. Nije želio otkriti koliko ga je platio jer 'ne želi time opterećivati' svoje vjernike. Kaže da ga je platio svojim novcem te nam objašnjava da i svećenik 'ima nekakva svoja primanja'.

- Nemam obitelj, djecu, vilu ni jahtu na moru, nemam nekakve druge troškove, a automobil mi treba za posao - kaže nam Vrbanić.

POGLEDAJTE GALERIJU

Andrija Vrbanić
9
| Foto: Davor Javorovic/PIXSELL/Ilustracija

Podsjeća na događaj pred Božić 2011. godine. Tad su lopovi, dok je bio na polnoćki, provalili u župni ured, ukrali dva fotoaparata, mobitel i manju količinu novca te ključeve skupocjenog Mercedesa, kojim su pobjegli i razbili se na putu do Čepina.

- Auto je tad jako razbijen i puno sam novca uložio kako bih ga popravio. Unatoč tome, morao sam ga dati ispod cijene, gotovo da sam ga morao pokloniti - pojadao nam se. Tvrdi da su ga već triput pokrali oko blagdana te strahuje što ga čeka ovoga Božića.

nedolazak svecenika na sahranu

Inače, automobil koji je Vrbanić nedavno nabavio novi u salonu s osnovnim paketom opreme stoji oko 50.000 eura (oko 379.000 kuna). S obzirom na to da auti u prvoj godini izgube i do 30 posto vrijednosti, ako je Vrbanićev doista star godinu dana, izračunali smo da vrijedi najmanje oko 35.000 eura.

"Zlo mi je kada vidim svećenika u najnovijem modelu automobila" Papa Franjo

Andrija Vrbanić je župnik Župe sv. Rozalije, djevice. Prema podacima s internetske stranice župe, u nju pripadaju četiri sela: Ivanovo, Antunovac, Ernestinovo i mađarsko selo Laslovo. Na stranicama piše i da u župi ima 3525 vjernika katolika.

- Osnovica svećeničke plaće je 4000 kuna. Tu se još dodaje određeni iznos vezan za staž i službu, što otprilike izađe od 6500 do 7000 kuna mjesečno. Svećenik si taj iznos isplaćuje iz župne blagajne. U nju ide novac koji svećenik dobije od blagoslova kuća, lukna, vjenčanja, sprovoda i krštenja. Svaki se iznos bilježi. Od svega toga, svaka župa mora Nadbiskupiji godišnje isplatiti 10 kuna po vjerniku. Ima župa koje se ne mogu same financirati, pa ni župnika. U tom slučaju Biskupija isplaćuje razliku župnicima koji imaju mali broj župljana ili su siromašna župa. Malom župom smatra se ona koja ima 3000 vjernika i manje - pojasnio nam je jedan svećenik financiranje župe.

Slavonski župnik voli luksuz: Kupio 'mečku' od 379 tisuća kn
Slavonski župnik voli luksuz: Kupio 'mečku' od 379 tisuća kn

Ako svećenik treba renovirati ili sagraditi crkvu ili radi neke nove projekte, Biskupija mu za to dostavlja sva potrebna sredstva. U općini Antunovac, pak, već godinama nema nikakvih novih zdanja koje je financirala Crkva. U Antunovcu je od 2006. stajao postavljen kamen temeljac za gradnju nove crkve jer je stara uništena u ratu. Tek nakon što se u gradnju crkve svetog Antuna uključila općina, koja je u potpunosti financirala gradnju, pa čak i donirala kip svetog Antuna u prirodnoj veličini, crkva je završena 2014. godine. Ni tri godine kasnije nije uređeno zemljište oko crkve. 

Imali nove aute, pločice po narudžbi, skupe klijeti

-  Don Anđelko Kaćunko vozio je auto s tablicama ZG - ANGELO, koje su stajale 8000 kuna.     
-   Fra Šime Nimac je novcem od crkvenog zemljišta kupio bijeli Passat. 
-  Adam Bernatović iz Osijeka vozio je Audi A3, čiju je vrijednost procijenio na 30.000 eura.
-  Sisački biskup Vlado Košić kraj Ivanić Grada ima imanje od oko 8000 kvadrata.     
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 264
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a