Obavijesti

News

Komentari 116

VIDEO Možemo! na izbore ide samostalno: 'Pokopat ćemo zauvijek HDZ-ov model vlasti'

VIDEO Možemo! na izbore ide samostalno: 'Pokopat ćemo zauvijek HDZ-ov model vlasti'
7

Naša odluka o samostalnom izlasku na izbore potvrđuje ono što je bila naša namjera od početka, da na nacionalnoj razini vlast sklopimo sa strankama od centra prema lijevo, rekla je Benčić

VIDEO

Stranka Možemo na parlamentarne izbore 2024. izlazi samostalno. Ta činjenica uključuje i naše strateške partnere koji su uključeni u našu širu političku platformu, potvrdila je Sandra Benčić.

Odluku su donijeli sinoć na vijeću stranke, nakon sastanka koji je počeo u 19.30 sati i trajao satima.

POGLEDAJTE VIDEO

- Ova odluka ne isključuje, za sada, mogućnost da se u pojedinim izbornim jedinicama sklapaju koalicije s drugim progresivnim strankama, no prerano je govoriti sada o tome. To su odluke koje ćemo donositi u sljedećim mjesecima. Naša odluka o samostalnom izlasku na izbore potvrđuje ono što je bila naša namjera od početka, da na nacionalnoj razini vlast sklopimo sa strankama od centra prema lijevo. 

- Odluka o samostalnom izlasku potvrđuje ono što je od početka bila naša namjera da vlast sklopimo sa strankama od centra na lijevo, pri čemu je SDP glavni potencijalni partner i da postizborno srušimo HDZ-ovu vlast. Dakle, izlazimo samostalno, da mobiliziramo što veći broj birača i da onda ljevica zajedno formira vlast i zauvijek pošalje HDZ u ropotarnicu povijesti - naglasila je.

Kaže i kako je odluka bila jednoglasna.

HDZ i dalje vodeći, a Milanović najpopularniji: Broj neodlučnih raste već drugi mjesec zaredom
HDZ i dalje vodeći, a Milanović najpopularniji: Broj neodlučnih raste već drugi mjesec zaredom

Cilj, maknuti HDZ s vlasti

Zagreb: Možemo ide samostalno na parlamentarne izbore

- Imamo odvojeno biračko tijelo, ključno je izvući nove birače na sljedećim izborima i u tom smislu je bio stav velike većine članova da trebamo izaći samostalno”, kazao je Tomislav Tomašević koji je istaknuo da je istraživanje pokazalo da bi koalicija SDP-Možemo imala manji broj glasova nego odvojeni izlazak na izborima.

Komentirali su i kakvu reakciju očekuju od SDP-a.

- U raspravi koja je prethodila sastanku vijeća je sudjelovalo više od 200 najaktivnijih članova i u tom smjeru je išla odluka na vijeću. Želimo na izbore izvući što više novih birača. Komunicirana je odluka vodstvu SDP-a prije nego što smo je obznanili medijima - rekao je Tomašević dodavši kako nije neki krimen SDP-a razlog što ipak neće na izbore s njima, koji su to priželjkivali.

Ključno je da se zna da postoji volja za postizbornom suradnjom i ja se nadam da će do nje doći - dodao je Tomašević. Istaknuo je da su napravili istraživanje i šire koalicije te da ni ta nije imala pozitivnu sinergiju, odnosno da bi tu veći broj birača glasao za odvojene opcije. Dodaje da su istraživanja radili na nacionalnoj razini.

Naveo je rezultate Ipsosovog istraživanja kojim su se vodili.

- Prema tom istraživanju Možemo dobiva 11,3 posto, što je približno rejtingu stranke, a SDP 14 posto. U slučaju koalicije to bi bilo 23,1 posto, dakle 2,2 posto manje nego odvojeno - rekao je.

Tomašević je rekao kako je možda više fer i transparentnije sklapati koalicije nakon izbora.

Benčić: Prihvatit ću premijersku poziciju, ako tako odlučimo

Zagreb: Možemo ide samostalno na parlamentarne izbore

- Vlastitog kandidata za premijera ćemo imati obzirom da izlazimo samostalno, odlučit ćemo o tome na sastancima unutar stranke, imat ćemo predizbore u stranci, kao što smo imali za sve do sada, i ja sam za gradonačelnika morao proći tu proceduru. A tko će biti kandidat za premijera na kraju poslije izbora, ovisit će o broju osvojenih mandata stranaka - rekao je. 

Novinari su Tomaševića pitali je li on spreman biti premijer?

- Više puta sam govorio da nisam tražio mandat u Zagrebu da bih otišao u Vladu ili Sabor, ima puno posla u Zagrebu i ja sam vjeran u tome - rekao je.

Sandra Benčić je rekla kako će imati predizbore na kojima će odrediti nositelje lista i kandidate za funkcije. Kaže da će kandidate birati zajedno sa članstvom u stranci. Na pitanje, ako to odluči stranka, hoće li onda prihvatiti funkciju.

- Ako ćemo tako odlučiti, prihvatit ću. Međutim, želim naglasiti da to ne bi trebao biti fokus. Sadašnji fokus će biti na finalizaciju naših programskih smjernica, onog što nudimo Hrvatskoj, ali ćemo ponuditi i ljude za koje smatramo da su to spremni izvesti. Važno je mijenjati fokus sa personaliziranog na sadržaj onog što isporučujemo, a ne da stalno imamo fokus tko je ta jedna osoba - rekla je Benčić.

Osvrnula se i na moguće koalicije nakon izbora.

- Koalicija s Mostom ne bi došla u obzir”, rekla je, navodeći da SDP vide kao partnera u tom smislu.

Premijeru Andreju Plenkoviću je poručila kako će imati jaku konkurenciju. 

- Mi smo ti koji će u dogledno vrijeme maknuti HDZ maknuti s vlasti. I pokopati zauvijek model vlasti HDZ-a koji se bazira na vođama i privatnom umjesto javnom interesu - naglasila je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 116
VIDEO

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret
NOVA VLADA NA POMOLU

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret

Neslužbeno doznajemo da Domovinski pokret nije dobio Ministarstvo kulture, a da su resori podijeljeni sukladno dosadašnjim najavama.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva. Traje novi sastanak DP-ovaca
IZBORI 2024.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva. Traje novi sastanak DP-ovaca

Na sastanku pregovaračkih timova Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta postignuto je suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade
'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću
SPOMINJE I 'ČUVARA SUHOG ZLATA'

'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću

Podsjećamo, Pupovac je gostujući na N1 televiziji kazao kako Andrej Plenković nije imao drugog izbora, kako je Zoran Milanović krenuo normalno, a završio abnormalno...