Obavijesti

News

Komentari 54

Mračni sljedbenici spremni su za ubijanja: 'Dok ne umremo...'

Mračni sljedbenici spremni su za ubijanja: 'Dok ne umremo...'
1

Paramilitarna skupina Kolektiv nastala je u godinama koje je obilježila Chavezova dominacija, a uz financijsku i logističku podršku Madurove vlasti proširila se u lokalnim zajednicama u zemlji

VIDEO

U zapuštenoj staroj zgradi u predgrađu Caracasa, naslijeđe Huga Chaveza, preminulog socijalističkog vođe Venezuele i dalje živi. Kip predsjednika odjevenog u vojničku uniformu stoji u kutu glavne prostorije kao da pozdravlja svakoga tko u nju uđe.

Poster s njegovom fotografijom u bojama venezuelske zastave zalijepljen je na trošnom zidu glavne prostorije njihovog štaba. U toj prostoriji, ispod Chaveza koji kao da ih promatra, pa makar s postera, Subero i njegovi ljudi provode sate i sate na sastancima.

Muškarac u kasnim četrdesetima koji se predstavlja kao Subero, i ne želi otkriti svoj pravi identitet, vođa je paramilitarne skupine posvećene baštini kontroverznog predsjednika Huga Chaveza.

Pacijenti jedva dišu: Smrad je nepodnošljiv, muhe su posvuda
Pacijenti jedva dišu: Smrad je nepodnošljiv,  muhe su posvuda

Lojalan i nakon smrti

Poveznica između Chaveza i Subera ide puno dublje od ideologije. Naime, umirovljeni časnik borio se u Chavezovim redovima 1992. godine u pokušaju vojnog puča i svrgavanja predsjednika Carlosa Andrésa Péreza. Pokušaj nije uspio, a Subero, Chavez i drugi njihovi suborci nekoliko su godina proveli u zatvoru, piše BBC.

Međutim, njegova odanost Chavezu ostala je nepoljuljana. Gotovo trideset godina kasnije, Subero je na čelu skupine 'Colectivos', u prijevodu Kolektiv, koji sebe doživljavaju kao nastavljače Chavezove revolucije i  pristaše su predsjednika Nicolasa Madura čija se pozicija opasno ljulja. 

Spremni su se boriti za Madura

Maduro se opire sve snažnijem pritisku da odstupi i prepusti vođenje države šefu opozicije Juanu Guaidóu koji je već proglašen   privremenom predsjednikom te dobio podršku SAD i zemalja Europske unije. No Subero i mnogi drugi, spremni su ustati i boriti se za Madurov ostanak na vlasti.

- Borit ću se dok ne umrem - kazao je. 

Maduro spreman razgovarati s oporbom: 'Nećemo na izbore'
Maduro spreman razgovarati s oporbom: 'Nećemo na izbore'

Kolektiv je nastao u godinama koje je obilježila Chavezova dominacija, a uz financijsku i logističku podršku Madurove vlasti proširio se u mnogim lokalnim zajednicama, pod krinkom socijalnih organizacija koje provode programe državne pomoći. Tako su stekli na tisuće članova diljem zemlje. 

S druge strane, opozicija i mnoge humanitarne organizacije optužuju Kolektiv da se ponašaju kao paramilitarna organizacija koja često silom nameće kontrolu u lokalnim zajednicama i napada kritičare aktualne vlasti, prosvjednike i novinare, piše BBC.

Kako nezadovoljstvo Madurom raste, potpomognuto kolapsom gospodarstva, nestašicom hrane i raspadom zdravstvenog sustava, mnogi strahuju da bi jačanjem paramilitarnih skupina situacija u zemlji uskoro mogla eskalirati u otvoreni sukob i građanski rat.

Prošloga je mjeseca u samo tjedan dana ubijeno 40 ljudi, a za tolike smrti odgovorne su uglavnom organizacije i skupine koje podržavaju Madurov ostanak na vlasti. 

'Hoćete novi Vijetnam?'

Ako pitate Subera ili njegove pristaše, krizu u njegovoj zemlji izazvala je 'agresija stranih sila' - što je konstatacija kojom Maduro i njegovi saveznici opravdavaju kaos koji je zavladao u Venezueli. Na sve glasnija spominjanja vojne intervencije, Subaro, inače otac troje djece, nimalo ne dvoji što će napraviti u tom slučaju.

- Spreman sam i voljan ići u rat - izjavio je. 

U susjednoj sobi uključen je stari televizor sa samo jednim kanalom - državnom televizijom koja veći dio programa posvećuje aktivnostima Madura i njegove vlasti.

Ranije ovog tjedna, Maduro je izjavio da ako ne dođe do pomaka s mrtve točke ne može isključiti mogućnost građanskog rata. Upozorio je američkog predsjednika Donalda Trumpa i američku administraciju kako iskazivanjem podrške Juanu Guaidóu i najavljenom mogućnošću intervencije riskiraju da se ponovi situacija usporediva s ratom u Vijetnamu. 

Od 1965. do 1973. stotine tisuća američkih vojnika poslano je u borbu protiv komunističkog režima u Vijetnamu. Skupi dugogodišnji rat završio je velikim gubicima u ljudstvu i izazvalo nezadovoljstvo američkom politikom miješanja. 

- Tko kaže da Venezuela ne može biti novi Vijetnam - izjavio je jedan od Madurovim pristaša. 

Nicolas Madurio je u ponedjeljak, 4. veljače, na dan koji se obilježava kao početak revolucije, jer je tog datuma 1999. Hugo Chavez postao predsjednik Venezuele prošetao ulicama glavnog grada, okružen vojskom.

Na svojem profilu na Twitteru, poručio je kako je povijest počela prije 27 godina, borbom protiv imperijalizma te kako zauvijek nastaviti put kojim je krenuo predsjednik Chavez. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 54
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

VIDEO Skupocjenim BMW-om troje mladih sletjelo s ceste u Zagrebu: 'Odletjela je guma'
KAOS U ZAGREBU

VIDEO Skupocjenim BMW-om troje mladih sletjelo s ceste u Zagrebu: 'Odletjela je guma'

ZAGREB - Više mladih sudjelovalo je u lakšoj prometnoj nesreći sa skupocjenim BMW-om M2 oko 18:30 sati na Zagrebačkoj aveniji. Kako javlja naša čitateljica, vozač je nakon nesreće skinuo registrarske oznake na kojima piše 'ZG WANTED', a dodaje i da mu je odletjela desna stražnja guma. "Ugrozio je ostale sudionike u prometu u skupocjenom autu", kaže nam. Iz policije su nam potvrdili kako imaju informacija o nesreći, te kako nema ozlijeđenih osoba nego je nastala materijalna šteta.
'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...