Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Mrak Taritaš: Zagrepčani će zbog GUP-a izgubiti svoj grad

None Foto: Marin Tironi/Patrik Macek/PIXSELL

Anka je istaknula da Bandić godinama pokušava napraviti GUP po vlastitoj i mjeri svojih prijatelja i kumova te da sustavno 'gricka dio po dio grada'...

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras rekao je u četvrtak kako ta stranka neće podržati izmjene Generalnog urbanističkog plana (GUP) Grada Zagreba pozvavši zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da povuče prijedlog izmjena GUP-a.

"Protiv smo toga da se GUP na ovaj način mijenja i bit ćemo protiv toga u Gradskoj skupštini. Pozivamo zagrebačkog gradonačelnika Bandića da povuče prijedlog GUP-a, da dogovore koje je imao u Dubaiju makne u stranu te dopusti građanima Zagreba da kvalitetno sudjeluju u proceduri donošenje GUP-a", rekao je Maras na konferenciji za novinare.

Zagreb: Gordan Maras govorio o radu inspekcija | Autor: Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Smatra kako tu zagrebački gradonačelnik Bandić radi "poprijeko i mimo procedure" te na neki način pogoduje vrlo uskom krugu poduzetnika koji bi trebali odraditi projekt koji je on zamislio. 

Drži i kako se "radi o javnoj raspravi koja nije provedena u Gradu Zagrebu, već je provedena u Dubaiju". Podsjetio je kako je javna rasprava o GUP-u bila provedena u rujnu 2017., a u ovoj godini su četiri gradska ureda dostavile primjedbe na njega nakon posjeta Bandića Dubaiju.

Osvrćući se na planove za Hipodrom i Velesajam, Maras je rekao kako su protiv rješenja koja za to nudi Bandić ocjenjujući kako se Zagrepčanima ne smije oduzimati zeleni prostor.

Navodeći kako se u Gradskoj skupštini bez HDZ-a izmjene GUP-a ne mogu provesti, Maras je ocijenio da je Bandić po tom pitanju napravio trgovinu s premijerom Andrejom Plenkovićem.

"On neće dirati njegove ministre umočene u afere i dat će im podršku, a s druge strane Plenković će pustiti da prođe GUP. Imamo klasičnu trgovinu, a to je - Kuščević za GUP. S jedne strane GUP treba Bandiću, a s druge strane Kuščević treba Plenkoviću", rekao je. 

Smatra kako Bandić ucjenjuje Plenkovića s  "HDZ-ovim ministrima umočenim u afere" i sebi osigurava većinu u Gradskoj skupštini.     Navodeći kako do izmjena GUP-a ne može doći bez suglasnosti svojih koalicijskih partnera, SDP-ov zastupnik u zagrebačkoj skupštini Matej Mišić pozvao je HDZ da razmisli hoće li Bandiću dozvoljavati da i dalje radi što hoće suprotno zakonu.

Podsjetio je kako u javnoj raspravi o izmjenama GUP-a prije dvije godine nije bilo ni riječi o Hipodromu i Velesajmu već je, kako je upozorio, Bandić u izmjenama GUP-a radio značajne izmjene, a za što je ideje dobio u Dubaiju. Mišić je kazao i da su izmjene GUP-a suprotne Zakonu o sportu te Zakonu o prostornom uređenju.

"Bandić na ovoj sjednici Gradske skupštine pokušava progurati nezakonitu odluku o GUP-u", istaknuo je. Smatra i da se o izmjenama GUP-a ne može raspravljati jer nije osigurana alternativna lokacija za Hipodrom te jer od rujna 2017. godine nije provedena nova javna rasprava iako su načinjene ozbiljne izmjene koje su, sukladno zakonu, morale ići na novu javnu raspravu.

Predsjednica kluba gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a Anka Mrak-Taritaš istaknula je u četvrtak kako će zbog izmjena Generalnog urbanističkog plana (GUP) Zagrepčani izgubiti svoj grad, optuživši gradonačelnika Milan Bandić da sustavno prekraja GUP po vlastitoj i mjeri svojih prijatelja i kumova.

Zagreb: Sabor raspravlja o sustavu civilne zaštite | Autor: Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Mrak-Taritaš je na konferenciji za novinare istaknula kako će se dopune i izmjene GUP-a koje nisu bile na javnoj raspravi 2017. godine naći na dnevnom redu sjednice Gradske skupštine 10. i 11. srpnja.

Također je poručila da Bandić za provedbu planiranih izmjena treba suglasnost ministarstava, odnosno podršku premijera Andreja Plenkovića.

Spomenula je da se za bilo kakve izmjene Hipodroma treba napraviti krajobraznu studiju, a da su zgrade na Velesajmu nepokretno zaštićeno kulturno dobro.

"Da to uopće dođe na sjednicu i raspravu, bit će potrebne suglasnosti ministarstava, a ne sumnjam da će to Bandić s Plenkovićem uspjeti", izjavila je.

Istaknula je da Bandić godinama pokušava napraviti GUP po vlastitoj i mjeri svojih prijatelja i kumova te da sustavno "gricka dio po dio grada".

Mrak Taritaš je kazala i da se iza ovih izmjena GUP osim projekata Hipodroma i Velesajma krije još 17 lokacija, od Radničke ceste, Domovinskog mosta, Ciglane i Prečkog, za koje GUP predviđa da kod preuređenje nema potrebe graditi urbanistički plan uređenja, već će ona izvoditi gradskim projektima.

"Građani Zagreba izgubit će svoj grad, koji se od 1750-ih razvija na temelju prostornih planova, a sad će se razvijati po mjeri Bandića gdje mu lojtru drži Plenković", zaključila je. (vkm)

Tema: Hrvatska

Komentari (6)
  • "Od kuge gladi i rata, oslobodi nas Gospodine", dodao bih i ovo dvoje.

    27. 6. 2019,   16:59
  • Gospođo Taritaš! Mi dobro znamo tko je Banderos i što radi ovom gradu, ali ni vi baš niste daleko od njega. Dok ste bili ministrica graditeljstva legalizacijom ste ozakonili bespravno napravljene rugobe po cijeloj zemlji, posebno na Jadranu, a o kumovima i kolegama iz struke bili ste široke ruke. Da ste kojim slučajem ostala na toj funkciji morali bi imati i certifikate o količini opeke koja je ugrađena u naše kuče, jer bi na taj način vaši kolege i dalje mogli pljačkati narod koji si je sam rješavao stambeno pitanje. Svi ste vi isti!!!!

    27. 6. 2019,   14:30
  • Vrhunski stručnjaci Mrak i Maras sve znaju.

    27. 6. 2019,   13:56