Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Mršić: Ja sam pucao u tu ženu, Kulašić: Staricu je ubio Šolaja

None Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL 6

Velibor Šolaja je prvooptuženi za ubojstvo starice u Čitluku tijekom akcije Džep '93. Svjedok Josip Mršić je na sudu rekao da ju je on ubio, sad kaže da je samo pucao

- Krenuli smo oko 5 sati. Pratili smo tenkovsku grupu, no razdvojili smo se na ulazu u Bilaj i ušli kroz minsko polje. Došli smo do ceste u borbenom oklopnom vozilu i vidjeli ranjenog vojnika. "Krpao" sam ga cijelo vrijeme, no pluća su mu bila raznesena. Naletjeli smo na naoružane četnike u vozilu. Pucalo se sa svih strana. Zaustavili smo vozilo i vidio sam dva mrtva neprijateljska vojnika. Njihovo vozilo transporterom smo gurnuli s ceste. Došli smo u Čitluk i do kuće ispred koje je bila skupina vojnika koja je vikala. Iskočio sam iz BOV-a ni krenuo prema kući. Na lijevoj strani kuće bio je puškomitraljez. Iz podruma je šikljao dim. Kada se razbistrilo vidio sam ženu. Rekao sam joj da izađe van, a kada nije htjela povukao sam je za ruku. Kada sam je pustio okrenula se prema meni i složila neku kiselu facu. To je bio izraz neke žešće mržnje. Shvatio sam to kao opasnost. Okrenula se prema meni. Nisam joj vidio desnu ruku. Pucao sam u nju iz pištolja Crvena Zastava, no nije pala. Teško mi je to govoriti. Najradije bi si glavu otkinuo - kazao je Josip Mršić na suđenju Veliboru Šolaji optuženom da je 1993., tijekom akcije Džep ‘93., ubio staricu u selu Čitluk.

Mršić je dodao kako je kraj njega stajao Šolaja koji je sekundu kasnije u staricu ispalio, ili kratak rafal, ili dva- tri hica iz automatske puške.

Mršić bio svjedok pa priznao da je ubojica

- Da sam je htio ubiti mogao sam u podrumu. Metkom u glavu - rekao je Mršić sucu Županijskog suda u Zagrebu Ivanu Turudiću. Mršić je već svjedočio u ovom postupku. Prvi put je rekao kako o zločinu ne zna ništa, a prije dva tjedna na rekonstrukciji je priznao ubojstvo. Tada je dodao kako “svi ovdje lažu” te je zapanjenom sucu Ivanu Turudiću i tužitelju Jurici Iliću detaljno opisao kako je ubio ženu.

Kulašić tvrdi da je ženu ubio Šolaja

- I dalje tvrdim isto. U Čitluku nismo naišli na neki jači otpor. Vidjeli smo da su se dvije starice iz prizemlja spustile u podrum. Netko ih je pozvao da izađu van. Nisu htjele pa je netko od vojnika bacio bombu. Navodno je jedna bila mrtva. Drugu su izvukli van. Vidio sam Šolaju kako je u nju ispalio hitac iz Lugera. Kada sam okrenuo glavu čuo sam još jedan hitac iz oružja kratke cijevi - rekao je svjedok Samir Kulašić, koji je bio vojnik u 9. gardijskoj brigadi tijekom oslobađanja Medačkog džep. Šolaja cijelo vrijeme niječe optužbe i tvrdi da mu Kulašić podmeće jer ga je poslije spriječio u napredovanju.

Svjedok Relić pak tvrdi da je Mršić pucao

- Mršić je izvukao staricu iz podruma. Počela je nešto kopati po sebi. Ne znam je li se Mršić uplašio da ima bombu, no pucao je u nju iz pištolja. Ne sjećam se više da li jednom ili dva puta. Pogodio ju je u lijevu stranu prsa nakon čega je pala - kazao je svjedok Damir Relić. Na pitanje suca Turudića kako objašnjava to da danas zna tko je ubio staricu, a lani je, svjedočeći u istom predmetu, rekao: " Ne znam tko je ubio tu ženu" Relić je rekao: Posložio sam slike i shvatio kako se sve zbivalo.

Tužitelj je rekao kako će Mršića morati ispitati u svojstvu osumnjičenika s čime su se suglasili i branitelji Velibora Šolaje pa će se suđenje nastaviti nakon toga.

Komentari (43)
  • Iz perspektive udobne fotelje ovo je stvarno ne čuveno, a kako je bilo vojnicima oni to najbolje znaju. Da stajem u obranu hrvatskog vojnika jer svi su ga izdali. Nek država odgovara i podnese teret ovih kolateralnih i drugih žrtava.

    6. 5. 2014,   15:17
  • Ubojstvo ne opravdavam ali u to vrijeme kad prođeš kroz pakao i onda te netko mrko pogleda i još se za džep uhvati što drugo nego pucat....pa bilo je više slučajeva gdje su jadne bakice i dedeki pucali po HV.

    6. 5. 2014,   23:36
  • Zar je zločin braniti domovinu Hrvatsku? Žrtava je bilo i na jednoj i drugoj strani. Genocid je činjen u Vukovaru, Škabrnji, Sotinu, akod Bugojna bacani u septičke jame, kod Udbine bacani u jamu "bezdanka" Srebrenica. Nije za nabrajati dalje jer Hrvatski branitelji nisu napadali u Srbiji i Crnoj Gori nego su samo branili svoju domovinu i svoje ognjište. U toj obrani nema zločina. Sve drugo je podmetanje, ja sam ovo ti si ono. Ponos je braniti oružjem svoju domovunu a ne mužki pobjeći u inozenstvo a sada branitelje razapinjati. Voditi Osobnu borbu u mirnodopskom stanju. Ovo je gaženje i tlačenje a to svi osječano na svojoj koži.

    6. 5. 2014,   17:06