Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Mrsić: Još ove godine ipak će biti regresa i jubilarnih nagrada

None Foto: Robert Anić/Pixsell

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić rekao je kako će s detaljima Vladina prijedloga o zamrzavanju kolektivnih ugovora danas upoznati sindikate

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić rekao je kako ove godine ipak neće biti ukinuti regres i jubilarne nagrade. Ministar je emisiji Hrvatskog radija Poligraf dodao da će s detaljima Vladina prijedloga o zamrzavanju kolektivnih ugovora danas upoznati sindikate, javlja HRT.  

Prema prijedlogu izmjena Temeljnog kolektivnog ugovora za javne službe koji je Vlada RH u petak poslala sindikatima regresi, jubilarne nagrade i darovi za djecu bi se još isplaćivali, ali bi se jubilarne naknade smanjile sa 0,5 na 0,3 posto po godini radnog staža. 

Uštede će pokušati ostvariti i ukidanjem božićnice za ovu godinu. Ukupne planirane uštede od  dvije milijarde kuna u Vladi će pokušati ostvariti širenjem pregovora o izmjeni kolektivnih ugovora i na javna poduzeća kojima su najavili smanjenje prava i broja zaposlenih. 

U slučaju da sindikati javnih službi kao i državnih službi odbiju sve prijedloge za smanjenje prava, Vlada je već najavila da će rezati plaće te da od ušteda neće odustati. 

Podsjetimo, Vlada je na ovotjednoj sjednici prihvatila nacrt prijedloga zakona o kriterijima za sudjelovanje u tripartitnim tijelima i prezentativnosti za kolektivno pregovaranje. Tim zakonom prestaje vrijediti odredba članka 262. ZOR-a koja omogućuje neograničeno produljenje kolektivnih ugovora. Kolektivni ugovori koji su istekli prestali bi se primjenjivati nakon tri mjeseca.

Prijedlog ide u Hrvatski sabor na dva čitanja, a budući da je riječ o organskom zakonu za njegovo donošenje potrebna je apsolutna većina, odnosno 77 glasova.  

Komentari (64)
  • Plaća u državnoj upravi sa SSS je nešto više od 3000 kuna. Toliko o velikim plaćama. Regres i božićnica služe za podmirenje minusa i plaćanje računa.

    8. 6. 2012,   12:24
  • Hvala dr. Mrsiću u ime zaposlenika, ali što će još i regres npr. direktoru državne agencije (Nekić ) kad on troši na službenu Master card koliko hoće, jede po najfinijim restoranima sa odabranima, putuje npr. Las Vegas, Casablanca sa kime i koliko hoće, ljubavnicama kupuje poklone a one koji o toj zlouporabi položaja i ovlasti govore te kažnjava i zlostavlja. Pet ministar sjede u Skupštini te agencije ali NIŠTA! Nadzorni odbor te državne agencije sve zna i NIŠTA jer direktor te agencije saziva NO, odrđuje dnevni red i zaključke a predsjednik NO samo potpiše. Poslije je banket u restoranu!

    8. 6. 2012,   12:41
  • Mrsiću ti si veliki dio svog radnog staža odradio sa takvim kolektivnim ugovorom i nisi se bunio kad si dobio regres i sve ostale povlastice koje je nosio takav ugovor a sad kad si na ministarskoj plaći sve bi rezao.Najbolje da se vratimo u doba feudalizma i budemo kmetovi bez prava.

    8. 6. 2012,   12:38