Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Državna matura nije upitna jer će Mrsić uvesti radnu obvezu

None Foto: Dalibor Urukalović/Pixsell 3

Ministar kaže da Vlada ne pristaje na sindikalne zahtjeve. Kaže da bi za povrat prava trebalo dati 1,6 milijardi kuna, a to znači da bi trebalo otpustiti 16.000 ljudi

Nakon što su sindikati javnih i državnih službi najavili da 5. lipnja pokreću koordinirani štrajk koji bi praktički trebao blokirati Hrvatsku, oglasio se i ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić

 - Vlada neće pristati na sindikalne zahtjeve, ali ne treba se bojati da će Hrvatska biti blokirana - rekao je Mrsić.  

Izjavio je za Novu TV kako postoji mogućnost nametanja radne obveze učiteljima i nastavnicima u srijedu 5. lipnja radi provedbe državne mature. Istaknuo je da je to krajnja opcija te da se nada kako do toga neće doći.

Napomenuo je kako se štrajk mora prvo najaviti, te da će svi imati svoje zakonske obveze koje će morati obavljati i za vrijeme štrajka. 

Ministar tvrdi da je nemoguć povratak svih prava koje traže sindikati jer bi za povrat božićnica, regresa i tri posto plaće trebalo dati 1,6 milijardi kuna. A da bi se to kompenziralo, napominje Mrsić, trebalo bi otpustiti 16.000 ljudi. 

- Mi ćemo čuvati radna mjesta, ali ne možemo dati ono što nemamo. Nadam se da će se sindikati vratiti pregovorima kako bi napravili sporazum u kojem bi uglavili u kojoj ekonomskoj situaciji možemo povećati plaće - rekao je Mrsić.

Komentari (92)
  • Mrsiću koliko si skinuo svojim prijateljima u saboru? 160 vas ništa ne radi. skini sa plaće jedno 10 000 kuna + zamjenici, zamjenici zamjenika, direktorčići i ostali sitni uvlakači sa + - toliko place X mjesec dana X jedna godina X 4 godine mandata. pametnom dosta.

    28. 5. 2013,   15:50
  • glavno da se imalo za nove mobitele, za obnovu voznog parka, za skupa ljetovanja poput dubaija i skijanja u austriji..gdje ste vi ministre mrsicu bili na ljetovanju???znaci li to da cete uvesti radnu obavezu i da cete poslati specijalce i policiju na ljude koji zahtjevaju svoja prava???to bi bilo bas u neoliberalistickom stilu vladanja kukuriku vlade..

    28. 5. 2013,   14:50
  • Ti se javi, evidentičaru broja nezaposlenih......

    28. 5. 2013,   14:36