Obavijesti

News

Komentari 4

Mrsić o zakonu o pobačaju: Plenković je politička kukavica

Mrsić o zakonu o pobačaju: Plenković je politička kukavica
1

Prije više od mjesec dana trebali smo imati zakon o prekidu trudnoće, Vlada i Sabor ignorirali su rok koji im je dao Ustavni sud prije dvije godine, velika je to sramota za Vladu Andreja Plenkovića, kaže Mrsić

VIDEO

Mirando Mrsić (Demokrati) prozvao je Vladu i zastupnike većine da ignoriraju rok koji im je za izradu zakona o prekidu trudnoće dao Ustavni sud, a premijer Andrej Plenković je, kaže, 'pokazao da je politička kukavica'.

Ignoriranje rok koji im je dao Ustavni sud prije dvije godine, kaže, velika je sramota za Vladu Andreja Plenkovića. Upitao je kakva je to Vlada koja ne poštuje odluku Ustavnog suda i kakvu poruku time šalje građanima i institucijama. Naveo je da premijer Plenković 'ne poštuje 57 posto žena u Hrvatskoj i njihovo pravo na izbor'. 

- Plenković je pokazao da je politička kukavica, da se skriva iza ministra Kujundžića i njegovih povjerenstava, a zapravo se boji HDZ-ovih nazadnjaka i klerikalaca bez kojih nema većine u Saboru i nema vlasti. Boji se proklinjanja sa crkvenih oltara jer eto izbori su - rekao je Mrsić.

U nekim bolnicama, navodi, gotovo svi ginekolozi su izrazili priziv savjesti i ne rade prekid trudnoće dok je u Dubrovniku zbog probuđene savjesti anesteziologa, ginekolog morao obaviti prekid trudnoće pri punoj svijesti pacijentice.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Kolege koji imaju priziv savjesti da ne sudjeluju u prekidu trudnoće ta ista savjest nije ih upozorila da odbijajući anesteziju krše Hipokratovu zakletvu na koju su prisegnuli. Sve su te moje kolege svoju savjest stavile ispred dobrobiti pacijenata i dubrovačku bolnicu vratili u 18. stoljeće. Da su to učinili u ratu sudilo bi im se po međunarodnim konvencijama, ali nažalost ne postoji konvencija koja bi osudila ovo što se dogodilo toj ženi u Dubrovniku - upozorio je Mrsić.

Podsjetio je zastupnike da je prijedlog zakona Demokrata na dnevnom redu te ih pozvao da ga podrže neovisno o stranačkim bojama te tako pokažu da brinu o dobrobiti i zdravlju žena.

- Pokažite da štitite pravo žena na izbor, pokažite da se odluke Ustavnog suda mogu i trebaju poštivati, pokažite da niste kukavice kao premijer, ako to ne učinite sutra će vas biti sram - zaključio je Mrsić. .

'Smanjenjem PDV-a na hranu nije postignut željeli efekt'

Branko Hrg (HDS) ustvrdio je da paketom poreznih zakona nije postignut željeni učinak, a od Ministarstva financija tražio da provede analizu smanjenja PDV-a na hranu kako bi se vidjelo koliko su trgovci snizili cijene, koliko su građani profitirali i koliko su im se povećali kućni budžeti. 

- Tada se je već postavljalo pitanje učinaka te mjere koja je u dobroj mjeri osiromašila državni proračun te ne bi li bilo možda bolje taj novac usmjerio na neka dodatna moguća rasterećenja i poticaje za povećanje plaća - rekao je. 

Naveo je da se prema podacima iz siječnja cijene nisu smanjile. Naveo je kako je smanjenje PDV-a sa 25 na 13 posto na dio prehrambenih proizvoda rezultiralo na smanjenje cijena hrane za  0,8 posto. 

- Postavljam pitanje treba li ostati tako i dalje, da te silne milijarde kuna ostaju na računima trgovaca ili napraviti novi redizajn i jednostavno naći rješenje kako taj novac umjerimo uistinu prema hrvatskim obiteljima - poručio je Hrg.  

Stava je da se ne treba čekati predugo nego vrlo brzo napraviti izračune i vidjeti koliko su trgovci profitirali. 

- Mislim da nismo postigli onaj ciljani efekt, nisu se trgovci baš previše pretrgli i brže skinuli cijene i napravili takvu konkurentnost nego su se stvari izgleda dogovorili prešutno pa su cijene ostavili i nastavili dalje raditi po istome. Država ostala bez milijarde kuna ili dvije, građanima ništa više u kućne budžete, trgovcima ostalo na računima.

'Vrijeme je da se stvari počnu mijenjati'

Miro Bulj (Most) naveo je da u Hrvatskoj svaki tjedan imamo novu aferu, a da HDZ-u ako mu zatreba novca u jednom danu i po noći mimo svih regula donosi zakon. 

Zagreb: Sabor sjednicu nastavio glasovanjem o amandmanima i raspravljenim točkama

- Kada treba donijeti zakon za opće dobro i u interesu građana onda novaca nema kao primjerice za zaštitu blokiranih - tekao je Bulj. 

Pozvao je vladajuće da donesu zakone koja će od Hrvatske stvoriti pristojnu zemlju, jer ona dugo nije mjesto ugodnog življenja. 

- Dvije trećine zemlje je napušteno, mladi traže budućnost u drugim zemljama, umirovljenici žive u siromaštvu i socijalnoj isključenosti, poduzetnici stenju pod poreznim reketom  države. Vrijeme je da se stvari počnu mijenjati - poručio je Bulj.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti
Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u