Obavijesti

News

Komentari 10

Mrsić: Plenković ignorira pravo svake žene na prekid trudnoće

Mrsić: Plenković ignorira pravo svake žene na prekid trudnoće
1

Podsjetio je kako je još u siječnju ove godine po hitnom postupku u saborsku proceduru uputio svoj prijedlog osuvremenjenog zakona o pobačaju, no do danas nije dobio odgovor Vlade

VIDEO

Predsjednik i saborski zastupnik Demokrata Mirando Mrsić u utorak je upozorio da Vlada još nije ispoštovala odluku Ustavnog suda iz veljače 2017. godine da mora u roku od dvije godine zastarjeli zakon o prekidu trudnoće uskladiti s današnjim vremenom.

"Hoće li hrvatski građani od premijera Andreja Plenkovića i njegove Vlade konačno čuti što misle o pravu žene na izbor, o uređenju prekida trudnoće u Hrvatskoj nakon 1978. godine, ili će na zahvat i dalje morati odlaziti u Sloveniju i susjedne zemlje“, upitao je Mrsić na konferenciji za novinare u Saboru.

Podsjetio je kako je još u siječnju ove godine po hitnom postupku u saborsku proceduru uputio svoj prijedlog osuvremenjenog zakona o pobačaju, no do danas nije dobio odgovor Vlade ni Sabora kada će se taj zakon raspraviti. Stoga je najavio da će iskoristiti poslovničku mogućnost skupljanja potpisa kako bi taj prijedlog došao na vrh dnevnog reda i odmah se o njemu raspravilo.

Pravo žene na izbor ne smije se dovesti u pitanje

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

 Premijera i ministra zdravstva upitao je zašto bježe od ove teme. "Zašto 11 mjeseci nije nitko u stanju reagirati na prijedlog zakona koji vam je dostavljen? Pravo žene na izbor ne smije se dovesti u pitanje i sramota je za Hrvatsku da nije bila u stanju od 1978. donijeti novi zakon, sramota je i da se pod izlikom prigovora savjesti ženama uskraćuje njihovo ustavno pravo", poručio je Mrsić.

 Naglasio je da žena ima pravo donijeti odluku o prekidu trudnoće do navršenih 12 tjedana gestacijske dobi, na besplatan prekid trudnoće u svim javnim bolničkim ustanovama, sama odlučivati bez zadiranja u privatnost i obveze dodatnog savjetovanja, na bezbolan kirurški prekid trudnoće, na mogućnost izbora metode prekida trudnoće i na medicinsku pomoć liječnika bez priziva savjesti.

 Nužnim smatra zakonski urediti i institut priziva savjesti jer, kako je rekao, svjedočimo da mnoge liječnike savjest sputava u javnim medicinskim ustanovama, napomenuvši da svaka javna zdravstvena ustanova koja ima ginekološki odjel mora osigurati dostupnost zahvata, dakle liječnike koji nisu izrazili priziv savjesti. Ustanove koje to ne omoguće treba novčano sankcionirati, smatra Mrsić.

Zbog priziva savjesti i velikih troškova zahvat je nedostupan većini žena

 "Sramota je za Hrvatsku da je medikamentozni prekid trudnoće moguć samo u Puli i Rijeci, koji je ne samo upola jeftiniji nego i manje invazivan, manje rizičan i manje štetan za budućnost i fertilitet žene. Uz priziv savjesti i ovako velike troškove ovaj zahvat postaje nedostupan velikoj većini žena, a u nekim dijelovima Hrvatske je potpuno onemogućen“, kazao je te prozvao Vladu da pred time zatvara oči.

 "Vrijeme je da Hrvatska nakon 1978. godine odluči u kojem smjeru želi ići, hoće li krenuti putem Poljske ili će poput većine članica EU suvereno urediti pitanje prekida trudnoće, štiteći pravo žene da odlučuje o svom tijelu i zdravlju.Vrijeme je da pokažemo da Ustav mora poštovati i da u Saboru postoji većina koja neće dopustiti da se ugrozi pravo žene na izbor“, istaknuo je Mrsić.

 Njegova stranačka kolegica Spomenka Avberšek ustvrdila je da iza udruga koje se mole pred bolnicama protiv pobačaja stoji Crkva, te kako premijera i HDZ ta tema ne zanima upravo zbog Crkve.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag