Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Mrsić: Uzimaju nam novac da bi sanirali zdravstveni sustav

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Mladi SDP-a organizirali su u subotu na glavnom zagrebačkom trgu potpisivanje peticije protiv poskupljenja dopunskog zdravstvenog osiguranja za 19 kuna

Forum mladih Hrvatske u subotu je na glavnom zagrebačkom trgu organizirao potpisivanja peticije protiv najavljenog povećanja cijene dopunskog zdravstvenog osiguranja HZZO-a za 19 kuna, a potporu akciji došli su dati i SDP-ovi saborski zastupnici Ingrid Antičević Marinović i Mirando Mrsić.

Komentirajući najavljene Vladine reformske mjere u zdravstvenom, mirovinskom i socijalnom sustavu, Mrsić je izjavio da se proračun konsolidira preko leđa građana, a izostaju prave reforme.

Sramota je ove vlade da na teret građana smanjuju prava u zdravstvenom sustavu, rekao je Mrsić te poručio da Vlada provodi "demontažu socijalne države".

Forum mladih SDP-a još će sljedeći tjedan prikupljati potpise diljem Hrvatske te poziva građane da potpišu peticiju na štandovima koje drže njihovi aktivisti. Nakon toga će zajedno s HSU-om predati potpise Vladi i objaviti koliko je potpisa prikupljeno. 

Dajući potporu toj akciji, Mrsić je upozorio da Vlada sprema amerikanizaciju i privatizaciju javnoga zdravstva koje je bilo temelj Hrvatske kao socijalne države. Ocijenio je i da najavljene mjere neće donijeti konsolidaciju zdravstvenog sustava jer se ne vide bilo kakve prave reforme, u smislu racionalizacije i povećanja učinkovitosti. 

- Uzimaju novac iz džepova građana da bi se sanirali zdravstveni sustav i konsolidirali vlastitu nesposobnost. To je nečuveno, građani su opravdano ljuti i opravdano negoduju za ono što se sprema - rekao je Mrsić, koji je Vladi nakon sto dana rada dao ocjenu - nula. 

- Ova vlada de facto ne postoji, nema novih zakonskih rješenja, samo puno probnih balona, bez ičega konzistentnog i sva sreća da ekonomija koju smo pokrenuli 2015. nastavlja svojim ritmom i bez obzira na ovu vladu - istaknuo je. 

 Ocijenio je i kako svi dosadašnji potezi pokazuju da ovo nije "vlada građana nego kapitala i poslodavaca".

Odgovarajući na novinarski upit, Mrsić je komentirao i reformu hitne medicinske službe te istaknuo kako ne vjeruje da će se njome rasteretiti hitni bolnički prijemi. Postavlja se i pitanje tko će biti kriv ako netko umre jer je trijažna sestra ocijenila da nije hitan slučaj. Hoće li za to odgovarati medicinska sestra ili ministar koji je postavio takva pravila, dodao je.

Potporu kampanji došla je dati i njegova stranačka kolegica Ingrid Antičević Marinović koja je također upozorila da se ne priprema nikakva stvarna reforma, već poskupljenje i privatizacija zdravstva koje će pogoditi socijalno najugroženije građane. 

U jutarnjim satima peticiju su došli potpisati uglavnom građani starije životne dobi, koji se novinarima izjavili da je to udar na umirovljenike, a dio ih je izrazio i sumnju da iza svega stoji namjera preusmjeravanja dopunskog osiguranja privatnim osiguravateljima koji nude jeftinije police.

Komentari (137)
  • gdje su bili ti mladi sdp kad se sa 50 kn povisilo na 70 kn

    30. 4. 2016,   13:51
  • gdje ste bili kad je PDV skočio sa 23 na 25 % ...

    30. 4. 2016,   13:58
  • Vi sdp-ovci ste najviše opljačkali hrvatski narod povećanjem struje i plina za 25 posto 2012. godine. Gdje ste tada bili licemjeri.

    30. 4. 2016,   13:57