Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Mrtva trojica ruskih novinara: Istraživali Putinove plaćenike...

None Foto: MAXIM SHEMETOV

Srednjoafrička Republika: Vozač novinara je posvjedočio da su naoružani muškarci došli iz grmlja te da su pucali u vozilo. Novinari su na mjestu poginuli

Trojica ruskih novinara su ubijeni u Srednjoafričkoj Republici. Ubijeni su iz zasjede, a riječ je o ljudima koji su istraživali o privatnoj vojnoj kompaniji koja zapošljava stotine plaćenika koji za Kremlj obavljaju tajne misije u Ukrajini i Siriji. Orhan Džemal (51), Aleksandr Rastorgijev (47) i Kiril Radčenko (33) su radili dokumentarni film o tvrtki ChVK Vagner koji posluje u Srednjoafričkoj Republici i koju navodno vode ljudi bliski Vladimiru Putinu.

Photographs of journalists Dzhemal, Radchenko and Rastorguyev recently killed in Central African Republic are on display in Moscow | Autor: MAXIM SHEMETOV Foto: MAXIM SHEMETOV

Rusko ministarstvo vanjskih poslova je potvrdilo da su novinari mrtvi te su rekli da je njihov vozač preživio napad. Vozač je posvjedočio da su naoružani muškarci došli iz grmlja te da su pucali u vozilo. Novinari su na mjestu umrli. Sumnja se da bi za zločin mogla biti odgovorna grupa muslimanskih pobunjenika.

Novinari su radili dokumentarac za medijsku organizaciju Mihaila Hodorkovskog, Putinovog suparnika. Mihail Hodorkovski je na Facebooku napisao kako se do kraja nadao da su novinari oteti i da ih se bude moglo spasiti. Novinari su u Afriku otišli u petak, a od nedjelje više nisu bili dostupni.

Informacija o ubojstvu je objavljena u utorak navečer. Iako je Rusija u Srednjoafričku Republiku poslala oružje i instruktore, ruske vlasti negiraju da  plaćenici kompanije Vagner rade po njihovom nalogu. Lideri grupe Vagner su dobili nagrade od Kremlja, dok su plaćenici Vagnera bili obučavani u objektima ruskog ministarstva obrane. Grupu navodno financira biznismen blizak Kremlju Jevgenij Prigožin.

Ubijeni novinari su pokušali ući na imanje članova Vagner grupe, ali da im je rečeno da su im za to potrebne akreditacije ministra obrane.

Komentari (11)
  • Sad zamislite da na vlast u nasoj drzavi dodje netko kao Putin sta bi bilo sa indexovcima, novinarima expressa, jutarnjeg, dnevnog. U svakom slucaju nista lose za narod jer bi najvjerojatnije novinari nestali preko noci a time bi se zaustavilo sirenje mrznje.

    2. 8. 2018,   12:13
  • Čisto samoubistvo iz zasjede.

    2. 8. 2018,   14:03
  • Kod Putina ginu novinari više nego rudari. Srpski građevinci bivaju zaliven u betonske temelje budućeg suda...... Malo previše čudno!!!

    2. 8. 2018,   14:32