Obavijesti

News

Komentari 24

Muljali su robom na crno, pa podijelili čak 37 milijuna kuna

Muljali su robom na crno, pa podijelili čak 37 milijuna kuna
1

Zločinačka skupina iz Slavonije kupovala je robu na crno pa je potom utajom poreza i(li) carine ‘zaradila’ milijune. Istraga je počela još 2017., a sad su optuženi

VIDEO

Organizator 19-člane skupine i mozak operacije kojom je na temelju fiktivnih računa bilo osigurano gotovinsko podizanje više od 178 milijuna kuna s računa društava povezanih u lancu je, tvrdi Uskok, Aleksandar Vukičević.

Uskok je, naime, u ponedjeljak pred osječkim Županijskim sudom podigao optužnicu protiv okrivljenika koje tereti da su se udružili i utajom poreza ili carine, u sastavu zločinačkog udruženja, državni proračun oštetili za gotovo 37 milijuna kuna.

Vukičević je, tvrdi Uskok, kao odgovorna osoba, odnosno stvarni voditelj poslovanja devet tvrtki, među kojima i tvrtke Sale, od 1. siječnja 2015. do 11. travnja 2017., na području Osijeka, Vukovara, Nijemaca, Našica, Vinkovaca, Bršadina, Borova i Palače, povezao u zajedničko djelovanje ostale okrivljenike. Cilj im je bio pribavljanje znatne protupravne imovinske koristi neosnovanim umanjenjem osnovice PDV-a šest trgovačkih društava i jedne poljoprivredne zadruge.

Kupovali robu na crno

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nakon Vukičevića iz tvrtke Sale, na vrhu kriminalne piramide bili su Marijan Novoselac, direktor tvrtke Cezareja iz Nijemaca, i Željko Alarić, direktor Amarilisa iz Vinkovca. Te dvije tvrtke godinama su bile među najvećim otkupljivačima poljoprivrednih proizvoda u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Kako neslužbeno doznajemo, u igri su bile i tvrtke Sumić i Triticus. Vukičević je, navodi Uskok u optužnici, sam i posredstvom petorice suokrivljenika od raznih prodavatelja nabavljao robu na crno, nakon čega je tako nabavljenu robu prodavao tvrtkama i poljoprivrednoj zadruzi.

Optužili 19 ljudi: Utajili porez i podigli 178 mil. kn gotovine?!
Optužili 19 ljudi: Utajili porez i podigli 178 mil. kn gotovine?!

Za kupnju i prodaju robe na crno okrivljenici su u ime svojih društava ispostavljali nevjerodostojne račune, u kojima su neosnovano obračunali i iskazali iznos PDV-a. Potom su, navodi Uskok, odgovorne osobe tvrtki, kojima su ispostavljeni nevjerodostojni računi, nalagale njihovo plaćanje iako su znali da će tako trgovačkim društvima i poljoprivrednoj zadruzi biti umanjene obveze uplata dužnih davanja po osnovi PDV-a na štetu državnog proračuna.

Vukičević je potom “osigurao daljnje transfere i izvlačenje novca, i to djelomičnim podizanjem primljenih sredstava u gotovini, a djelomično daljnjim transferima na račune angažiranih društava u lancu, pri čemu su, prema njegovu nalogu, sačinjavani fiktivni računi i prateća knjigovodstvena dokumentacija.

Podigli 178 milijuna kuna

Plaćanje fiktivnih računa prvookrivljenik je nalagao osobno i posredstvom 67-godišnjeg i 59-godišnjeg okrivljenika te je potom osigurao gotovinsko podizanje više od 178 milijuna kuna s računa društava povezanih u lancu. Na taj način, prema tvrdnjama tužiteljstva, okrivljenici su neosnovanim umanjenjem dužnih iznosa PDV-a, na štetu državnog proračuna, pribavili protupravnu imovinsku korist od 36,9 milijuna kuna koju su, sukladno prethodnom dogovoru, međusobno podijelili. Tko je koliko dobio Uskok nije naveo.

Istraga u ovom slučaju počela je još 2017. godine navodno temeljem kaznene prijave koju je protiv njih podnio Samostalni sektor za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija. U travnju iste godine 15 osumnjičenika bilo je uhićeno. Istraga je kasnije proširena, a optužnica protiv 19 hrvatskih državljana podignuta je u ponedjeljak. Potvrdi li je Optužno vijeće Županijskog suda u Osijeku, okrivljenicima, budu li nakon suđenja pravomoćno osuđeni, prijeti nekoliko godina zatvora. Također će, najvjerojatnije, morati vratiti nezakonito stečen novac.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...
POTVRDILI VJEŠTACI

Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...

U vještačenju su na tijelu utvrdili brojne ozljede, zbog čega su vještaci zaključili da se radi o nasilnoj smrti