Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

MUP: Hrvatska i Njemačka su lideri u obuci granične policije

None Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Službenici Policijske akademije na zajedničkoj vježbi u Njemačkoj vezanoj za helikopterski nadzor vanjske granice EU pokazali su kvalitetu i spremnost za rješavanje nezakonitih migracija

 Iz MUP-a su priopćili da su policijski službenici Policijske akademije po četvrti put bili potpora njemačkoj policiji u organizaciji i provedbi obuke Land Border Surveillance Officer, koja se uz potporu Frontexa (Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu) održava od 1. do 6. prosinca u Sankt Augustinu u Njemačkoj.

 Riječ je o projektu koji priprema granične policajce članica EU za sudjelovanje u međunarodnim operativnim akcijama s ciljem jačanja vanjskih granica EU.

 U ovoj obuci sudjeluje 18 policajaca iz Albanije, Bugarske, Hrvatske, Češke, Finske, Njemačke, Italije, Latvije, Litve, Poljske, Portugala, Rumunjske i Španjolske. 

 Vježbe su oblikovane kao radionice policijskog postupanja na temelju detaljno razrađenih scenarija vezanih za taktiku postupanja na graničnim prijelazima, taktiku postupanja prema tražiteljima azila i migrantima kojima je potrebna liječnička pomoć, te taktiku postupanja prilikom zatjecanja ilegalnih migranata unutar EU.

Odlična bilateralna suradnja

 U sklopu obuke održana je zajednička pokazna vježba hrvatskih i njemačkih policajaca vezana za helikopterski nadzor vanjske granice EU.

 "Zaštita i nadzor državne granice te sprječavanje nezakonitih migracija jedna su od primarnih zadaća hrvatske policije, a ovakve zajedničke vježbe još su jedan primjer odlične bilateralne suradnje na putu prema zajedničkom cilju kontinuirane edukacije i obrazovanja policijskih službenika. Današnji primjer zajedničke vježbe, osim toga, dokaz je kvalitete hrvatske policije i njezine spremnosti na partnerski odnos u rješavanju problematike nezakonitih migracija svih zemalja članica i zaštite vanjske granice EU", ističu u MUP-u. 

 Dodatna novina u sklopu projekta je i obuka sigurne terenske vožnje za policijske službenike hrvatske i njemačke policije te polaznike ove Frontexove obuke, a cilj joj je razvijanje i usvajanje specifičnih vještina potrebnih za sigurnu terensku vožnju, što je preduvjet za sigurno i učinkovito obavljanje poslova nadzora vanjske granice, stoji u priopćenju.

Tema: Hrvatska

Komentari (2)
  • Jel to dobra šala......pa vidimo dobru stručno spremnost na granici sa BiH, švajcarski sir ima manje rupa hahahaha, u Njemačku išli se školovat a ne da drugima šire neznanje

    9. 1. 2020,   15:18
  • Aha, triba ih Njemacka zaustavit kod nas

    5. 12. 2019,   10:41