Obavijesti

News

Komentari 3

MUP: Intenzivno sudjelujemo u integraciji azilanata u društvo

MUP: Intenzivno sudjelujemo u integraciji  azilanata u društvo
1

Predsjednik mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija  dr. Aziz ef. Hasanović zahvalio je ministru Božinoviću na suradnji, kako na ovom tako i na brojnim drugim poljima, kažu u MUP-u

VIDEO

MUP je u četvrtak medijima poslao priopćenje u kojem navode da intenzivno sudjeluju u integraciji u hrvatsko društvo ljudima kojima je odobren zahtjev za međunarodnom zaštitom te da u tome surađuju i sa Islamskom vjerskom zajednicom u Hrvatskoj.

Priopćenje MUP-a donosimo u cijelosti. 

"Ministarstvo unutarnjih poslova RH intenzivno sudjeluje u integraciji u hrvatsko društvo osoba kojima je odobren zahtjev za međunarodnom zaštitom. U tom procesu surađujemo s brojnim institucijama i organizacijama među kojima je i Islamska vjerska zajednica u Hrvatskoj koja vodi brigu o duhovnim i drugim potrebama tražitelja međunarodne zaštite muslimanske vjeroispovijesti. Kako bi se tražiteljima međunarodne zaštite, ali i onima kojima je zahtjev već odobren olakšala integracija i suživot, predstavnici Islamske vjerske zajednice surađuju sa službenicima MUP-a u Prihvatilištu za tražitelje azila u Zagrebu i to pružajući psihosocijalnu podršku, provodeći vjerske obrede i druge aktivnosti.

'Policajac ne može dobiti otkaz bez odluke disciplinskog suda'
'Policajac ne može dobiti otkaz bez odluke disciplinskog suda'
'Hrvatska policija protjeruje migrante i fizički ih zlostavlja'
'Hrvatska policija protjeruje migrante i fizički ih zlostavlja'
Policajci nagovorili migrante da viču Dinamo i Za dom spremni
Policajci nagovorili migrante da viču Dinamo i Za dom spremni

CMS i AYS optužuju policiju za dehumanizaciju, torturu i retoričko legaliziranje nasilnih postupaka

Udruge Centar za mirovne studije (CMS) i Are You Syrious (AYS) poručile su u četvrtak ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću da se u postupanju policije mogu uočiti tri opasne putanje - dehumanizacija, tortura i poniženje izbjeglica, retoričko legaliziranje nasilnih postupaka i diskreditiranje organizacija koje upozoravaju na to.

Nakon što je Amnesty Internationalu (AI) prozvao hrvatsku policiju zbog nasilja i zlostavljanje izbjeglica i migranata na balkanskoj ruti, Božinović im je odgovorio da Hrvatska uspješno nadzire i štiti granicu sukladno međunarodnim i nacionalnim zakonima te da su prioritetna politika MUP-a zakonite i održive migracije, uz suradnju sa susjednim zemljama radi održavanja povoljnog stanja sigurnosti.

MUP se trudi ušutkati građane koji propituju zakonitost nekih policijskih postupaka

CMS i AYS optužuju Božinovića da selektivnim tumačenjem pojedinih zakonskih odredbi pokušava dati dojam legalnosti policijskih postupaka, kojima se u stvarnosti krše temeljna ljudska prava.

"MUP se aktivno trudi ušutkati građane koji propituju zakonitost nekih policijskih postupaka, klasičnom zamjenom teza prikazujući CMS i AYS kao udruge povezane s ilegalnim migracijama", naglašava se u priopćenju dviju udruga.

"Nakon snimaka Border Violence Monitoringa, na kojima se jasno vidi kako hrvatski policajci tjeraju izbjeglice s teritorija Hrvatske naguravajući iscrpljene pojedince, ili pak onih na kojima hrvatski policajci tjeraju izbjeglice da na koljenima viču 'Dinamo Zagreb!' i 'Za dom spremni!', i nakon brojnih medicinskih dokumenata o frakturama i teškim ozljedama izbjeglica koji su se na granici susreli s policijskim pendrecima, neprihvatljivo je i krajnje degutantno tvrditi da hrvatska policija nad njima ne upotrebljava silu i moć", ističu udruge.

AI ocjenjuje kako udruge CMS i AYS spadaju pod definiciju branitelja ljudskih prava opisanih UN-ovom deklaracijom iz 1999. godine. Taj dokument državama nalaže poštivanje i omogućavanje nesmetanog rada organizacijama koje promoviraju i štite ljudska prava migranata. CMS i AYS u tome su otvoreno onemogućeni, odnedavno i neprodužavanjem ugovora za rad u prihvatnim centrima za izbjeglice pod kontrolom MUP-a, upozoravaju udruge.

"Vjerujemo kako će građani sami zaključiti o vjerojatnosti izjave da su 202 prijave o kršenju prava izbjeglica koje je MUP zaprimio sve odreda bile neutemeljene. Napominjemo kako smo neke sami uputili te odgovorno tvrdimo kako su sadržavale vrlo precizne informacije o vremenu i mjestima na kojima su hrvatski policajci zatekli izbjeglice, koje su potom nasilno protjerali natrag u BiH, kao i o načinu nezakonitog postupanja", rečeno je u priopćenju. 

Hrvatsku četvrti put prozvale međunarodne organizacije

U priopćenju se navodi da je nakon izvješća Visokog povjerenika UN-a za izbjeglice, organizacije Human Rights Watch i dopisa Povjerenice za ljudska prava Vijeća Europe, AI iznio terenski dokumentirane navode o nezakonitim i nasilnim protjerivanjima izbjeglica i migranata iz Hrvatske u BiH.

Time je Hrvatsku već četvrti put argumentirano prozvala značajna međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava, a krajem prošle godine zbog nasilja na granici prozvali su nas i na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu, upozorava se u priopćenju.

U svojim izvještajima međunarodne organizacije objavile su podatke o tisućama dokumentiranih slučajeva nezakonitog protjerivanja izbjeglica i migranata iz Hrvatske od 2016. godine do danas. Samo UNHCR lani je dokumentirao da je tijekom 2018. u Srbiju prisilno vraćeno najmanje 5537 osoba, a broj nelegalnih povrata u BiH prema nekim pokazateljima mogao bi biti i dvostruko veći, kaže se u priopćenju.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag