Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

MUP odbacuje optužbe iz Srbije o nasilju nad migrantima

"Iznesene optužbe koje upućuju na navodna mučenja migranata apsolutno su nepojmljive i nemaju nikakvo uporište u stvarnosti", priopćio je MUP

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) u ponedjeljak je izvijestilo da nije upoznato sa slučajem navodnog nasilja nad migrantima na koji je prošlog tjedna upozorio srbijanski Komesarijat za izbjeglice i migracije.

To je tijelo u subotu priopćilo da su pripadnici hrvatske granične policije, "nakon niza slučajeva maltretiranja migranata i vraćanja s granice, brutalno pretukli afganistanskog maloljetnika".

Odbacujući takve tvrdnje hrvatski MUP ističe da nije ostvarena "bilo kakva službena komunikacija Komesarijata za izbjeglice i migracije Vlade Republike Srbije prema MUP-u RH".

"Smatramo da je ovo još jedna u nizu neutemeljenih i činjenično nepotkrijepljenih optužbi na račun hrvatske policije zbog njene ustrajnosti i odlučnosti u zaštiti državne granice i vanjske granice Europske unije", priopćio je MUP.

Dodaju da o pritisku nezakonitih migracija govori brojka da je hrvatska policija od početka godine spriječila 9.487 pokušaja nezakonitog prelaska državne granice, što u odnosu na isto razdoblje prošle godine predstavlja povećanje od 200 posto. 

Za istaknuti je i broj uhićenih krijumčara nezakonitih migranata koji se već sada približio brojci od gotovo 600 krijumčara pri čemu značajan udio imaju i srbijanski državljani (17 posto), kažu u MUP-u.

"O humanom postupanju hrvatske policije govori i nedavni slučaj kada je krijumčar, 45-godišnji srbijanski državljanin pobjegao iz kombija s kojim je sletio u rijeku Kupu i ostavio 11 migranta u tonućem kombiju. 

Nažalost, jedna ženska osoba se utopila, ali je zahvaljujući samo brzoj i požrtvovnoj reakciji hrvatskih policijskih službenika od utapanja spašeno 10 migranta koji su ubrzo zbrinuti i smješteni u Prihvatilište za tražitelje međunarodne zaštite. Ovo je zadnji slučaj u nizu, a tijekom prošle zime nerijetke su bile situacije kada su policijski službenici spašavali nezakonite migrante, među kojima i trudnice i djecu zatočene u snijegu na nepristupačnom terenu poput planine Plješivice.

Iznesene optužbe koje upućuju na navodna mučenja migranata apsolutno su nepojmljive i nemaju nikakvo uporište u stvarnosti", priopćio je MUP.

 

Tema: Hrvatska

Komentari (10)
  • Hihihi koje prozirne fore, ovi bi opet ratovali . Neće moći !

    2. 9. 2019,   14:19
  • Ponovno ce biti problema jer srbi nisu nikad odustali da na razne nacine neispjelom agresijom destabiliziraju Hrvatsku. ..no spremni smo !!

    2. 9. 2019,   17:13
  • Od 10 uhvaćenih krijumčara migrantima, 11 je iz Srbije. Nevjerojatni su, umjesto da čiste pred svojim vratima, oni svako malo o kome nego o Hrvatima. Meni ih je više puna kapa. I stalno tako, o bilo čemu da se radi. Majstori za okretanje pile naopako .

    2. 9. 2019,   15:17