Obavijesti

News

Komentari 66

MUP odgovorio Švicarcima: To je obeshrabrivanje migranata

Švicarska televizija snimila je prilog u kojem tvrde da "Hrvatska preko zelene granice progoni migrante u BiH". MUP im je odgovorio da se radi o obeshrabrivanju, a ponekad i spašavanju života migranata

VIDEO

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske odgovorilo je novinarima švicarske javne televizije koja će emitirati prilog u kojemu se nalazi i snimka hrvatske policije koja navodno protuzakonito deportira migrante preko granice iz Hrvatske u BiH. 

Televizija SRF tvrdi da "Hrvatska preko zelene granice progoni migrante u BiH" i da time krše europsko i međunarodno pravo, javlja N1

Jedan mladi Pakistanac je ispričao kako ih je hrvatska policija uhvatila u šumi, potrpala u jedan kombi i odvukla do granice. Put u kombiju je trajao oko dva sata, kaže ovaj svjedok.

Krijumčario je Pakistance pa sletjeli s ceste u Železnoj Gori
Krijumčario je Pakistance pa sletjeli s ceste u Železnoj Gori

- Onda su nam oduzeli i uništili mobitele te nas poslali nazad u BiH - rekao je švicarskoj televiziji Pakistanac koji kaže da su im policajci ukrali i novac koji su imali kod sebe. 

SRF također navodi kako su od još mnogih migranata čuli da hrvatska policija onemogućava migrantima da podnesu zahtjev za azil, što predstavlja kršenje zakona, kao i snimljene grupne deportacije.

MUP: Nije nasilna deportacija nego obeshrabrivanje 

No, MUP tvrdi drugačije. Prenosimo dio odgovora švicarskoj televiziji. 

Nakon pregleda videa utvrdili smo da je snimljen 24. travnja 2019. na državnoj granici Hrvatske i BiH, na dijelu koji je pod nadležnosti Sisačko-moslavačke policijske uprave. 

Jasno je kako je namjera videa bila da insinuira kako hrvatska policija nezakonito deportira migrante u BiH. Ali ovaj događaj ne uključuje nikakve nezakonite akcije ili nasilno deportiranje. 

Srbin u slovenskom kombiju po Hrvatskoj švercao Pakistance
Srbin u slovenskom kombiju po Hrvatskoj švercao Pakistance

Video  pokazuje policijske službenike kako obavljaju svoje dužnosti s ciljem obeshrabrivanja grupe ljudi od nezakonitog ulaska u Europsku uniju na lokaciji koja nije službeni granični prijelaz.

To provode u skladu s člankom 13 šengenskog zakonika. Štoviše, video ne pokazuje nikakvo korištenje sile od strane policije prema osobama koje obeshrabruju.

U nastavku MUP navodi da često zaustavljaju migrante koji pokušavaju nezakonito ući u Hrvatsku, a posebice na šumovitom dijelu koje je i minski sumnjivo područje, pa MUP u odgovoru zaključuje da vraćanjem migranata zapravo spašavaju živote. Dalje nastavljaju kako im je dužnost štititi vanjsku granicu Europske unije i spriječiti nezakonite migracije koristeći modernu tehnologiju.

U 2018. policija je registrirala 8.207 nezakonitih pokušaja prelaska granice što je 70.7 posto više u odnosu na 2017. Do sada je u 2019. zabilježeno 4.309 nezakonitih pokušaja prelaska granice.

Kombi s ilegalnim migrantima sletio s ceste, svi su privedeni
Kombi s ilegalnim migrantima sletio s ceste, svi su privedeni

MUP tvrdi da takvi migranti prolaze administrativnu proceduru koja rezultira odlukom o povratku u BiH. Ipak, nadodaju, da ako migranti zatraže azil provodi se procedura prema Zakonu o međunarodnoj i supsidijarnoj zaštiti koja pretpostavlja zahtjev za azilom i smještanje osoba u centar za azilante dok se o njihovom zahtjevu odlučuje.

Netočna je tvrdnja, kažu iz MUP-a, da hrvatska policija sprečava migrante da zatraže međunarodnu zaštitu. Od 2014. do danas podneseno je 5597 zahtjeva za azilom, ali 78 posto tražitelja je dobrovoljno napustilo zemlju prije završetka procedure, ističe MUP. 

Malteška patrola spasila je 85 migranata s potonulog broda
Malteška patrola spasila je 85 migranata s potonulog  broda

MUP zaključuje kako su sve prijave nevladinih i drugih organizacija oko navodne upotrebe sile od strane policije istražene, ali dodaju kako treba imati na umu da prijave ne sadrže dovoljno informacija kako bi se provela kriminalistička istraživanja. Zato, zaključuje MUP, nije utvrđeno korištenje sile ili krađe od strane policajaca niti u jednom slučaju do sada. 

MUP na kraju zaključuje da migranti često, zbog činjenice da su spriječeni u ilegalnom prelasku granice i vraćeni u BiH lažno optužuju policiju za nasilje u nadi da će im takve optužbe pomoći u novim pokušajima ulaska u Hrvatsku s ciljem nastavka putovanja u željene destinacije u Europskoj uniji.

 

Foto: Ilustracija 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 66
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21