Obavijesti

News

Komentari 7

Muškarac obolio od ospica i kod Splita, liječi se kod kuće

Muškarac obolio od ospica i kod Splita, liječi se kod kuće
1

Predstojnik Klinike za infektologiju splitskog KBC-a Boris Lukšić u petak je Hini potvrdio kako se još prije pet dana na njihov hitni prijem javio muškarac sa sumnjom na ospice

VIDEO

Prvi slučaj ospica u ovoj godini zabilježen je i na splitskom području, i to kod 35-godišnjeg švedskog državljanina porijeklom iz BiH koji je u ponedjeljak u splitskoj bolnici zatražio liječničku pomoć zbog ospica koje su mu naposljetku i utvrđene, no u blažem obliku, te se već pet dana nalazi na kućnoj njezi.

Predstojnik Klinike za infektologiju splitskog KBC-a Boris Lukšić u petak je Hini potvrdio kako se još prije pet dana na njihov hitni prijem javio muškarac sa sumnjom na ospice, kojega nakon učinjenih pretraga i utvrđene bolesti nisu hospitalizirali, već su ga uputili na kućnu njegu.
 
- Nakon što je muškarac zatražio pomoć u bolnici posumnjali smo da bi se moglo raditi o ospicama. Napravili smo sve pretrage, od urina i krvi do brisa na virus morbila, nakon čega je utvrđeno da su uzorci pozitivni. To nam je prvi slučaj ospica ove godine u bolnici - kazao je Lukšić.
 
- Pacijent je dobrog općeg stanja, stavljen je pod kućni nadzor, o svemu je obaviještena Epidemiološka služba i naš bolnički epidemiolog, a poduzete su i sve potrebne mjere po naputku koje se trebaju odraditi. Gospodin s ospicama je već bio na jednoj kontroli - dodao je Lukšić i naglasio kako se radi o blažoj kliničkoj slici ospica.
 
Šef Epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije Ivo Petrić za Hinu je rekao da se pacijent relativno brzo razbolio nakon dolaska u Hrvatsku, da ima blagu sliku bolesti, te da je cijelo vrijeme bio u kući. Kazao je i da su liječnici napravili i pretrage nad članovima njegove obitelji koji su s njim stigli u Hrvatsku, ali da kod njih za sada nema zaraze.
 
- Nama u Zavodu ovo nije prvi slučaj ospica. Prije mjesec dana je od ospica oboljela jedna državljanka Velike Britanije, ali je brzo otputovala van naše zemlje. Te se situacije događaju jer ljudi i ne znaju da su u inkubaciji i da će se razboliti - kazao je Petrić.
 
Neslužbeno se doznaje kako je Šveđanin desetak dana prije dolaska u Hrvatsku boravio u Bosanskoj Dubici u Republici Srpskoj, gdje je bio u kontaktu s osobom koja je također imala temperaturu i osip. Sada se 35- godišnjak nalazi na širem trogirskom području.
 
Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) u četvrtak su izvijestili da je do 5. srpnja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji potvrđeno sedamnaest oboljelih od ospica (16 laboratorijski potvrđenih i jedan bez laboratorijske potvrde, klinički i epidemiloški kompatibilan). Petnaestero oboljelih su epidemiološki povezani s prvim bolesnikom koji se najvjerojatnije zarazio na Kosovu, a jedan se bolesnik najvjerojatnije zarazio u Francuskoj.

Većina oboljelih su odrasle osobe, a četvero oboljelih je mlađe od pet godina starosti.

Prvi potvrđeni bolesnik u Dubrovačko-neretvanskoj županiji obolio je 19. svibnja, a zadnji bolesnik kod kojeg je bolest laboratorijski potvrđena je obolio 15. lipnja, kažu u HZJZ-u. Navode i kako su ospice prije nekoliko dana potvrđene u Splitsko-dalmatinskoj županiji, dok je kod jedne pacijentice iz Zadarske županije postavljena sumnja na ospice i ona je u obradi. U oba se slučaja najvjerojatnije radi o zaražavanju u inozemstvu (tzv. importirane ospice).

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina