Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Muškarca je ugrizao poskok na Kalniku: Penjao se na stijenu...

Foto:

Treba paziti kuda se hoda, gdje se sjeda i gdje se guraju ruke. Prijatelj se penjao, ugrizao ga je za prst. Dobio je protuotrov, još je u bolnici na promatranju, kaže H.K., čijeg je prijatelja ugrizao poskok

U nedjelju je na Kalniku poskok ugrizao za prst muškarca koji se penjao na stijenu, javlja ePodravina.

– Proljeće se probudilo na Kalniku, s njime i poskoci. Treba paziti kuda se hoda, gdje se sjeda i gdje se guraju ruke. Prijatelj se penjao, ugrizao ga je za prst. Dobio je protuotrov, još je u bolnici na promatranju, uglavnom sve je u redu – kazao je za ePodravinu H.K., čijeg je prijatelja ugrizao poskok.

Biolog Goran Šafarek navodi da se zmije bude u proljeće kao i ostali organizmi. Kako je to hladno doba godine, zagrijavaju se na suncu, budući da su to hladnokrvni organizmi, odnosno ne mogu se sami zagrijati metabolizmom kao sisavci i ptice.

- Zmije ne napadaju, već se brane. Kao i svaka životinja. Zmije na Kalniku nisu opasne, osim otrovnice poskoka. Međutim, otrov služi za lov, ne agresiju i nije ga lako proizvesti. Poskoci se griju u pukotinama stijena, ili na samim stijenama. Bilo da se griju ili love, nepokretni su. Oni su lovci iz zasjede pa se pritaje. Ljudi ih tako često i ne vide. Poskoci su aktivni uglavnom noću, ali i preko dana, pogotovo upravo radi sunčanja, a to potraje i cijeli dan. U rano proljeće stoga treba biti posebno oprezan i paziti gdje se hoda i što se dira rukama prilikom penjanja na stijene – kazao je Šafarek za ePodravinu.

Komentari (28)
  • Ovo je točno: u proljeće i jesen aktivan je danju, a po ljeti aktivniji u sumrak i noću. To je logično zbog temperature tla i zraka. Ne može gmaz npr. biti aktivan noću sada kad je noćna temperatura oko 0 Celzija. Poskok naime ne može skakati. Boji se vode. Ući će u vodu samo ako mu život od toga ovisi. Bježi ako ga prskate vodom. Pobjeći će čak i od jedne kapljice vode. Pouka - u području gdje ima poskoka, izbjegavajte suha mjesta, osunčane padine i stijenje s malo vegetacije i kamenja (suhozidovi, hrpe kamenja, salonitne ploče...

    27. 3. 2019,   13:48
  • A mi ubili hrvatski imunološki zavod u Kalinovici koji je pravio najbolje i za nas najjeftinije protuotrove......

    27. 3. 2019,   14:12
  • Treba podnjet kaznenu prijavu protiv POSKOKA.......

    27. 3. 2019,   13:30