Obavijesti

News

Komentari 20

Muškarci obilježavaju teritorij: Najvišu crkvu nagriza mokraća

Muškarci obilježavaju teritorij: Najvišu crkvu nagriza mokraća
1

Ulmer Muenster, najviša crkva na svijetu, ima problema s korozijom, ali je ne uzrokuju kemijski elementi na vrhu njezina veličanstvena tornja nego mokraća

VIDEO

Ulmer Muenster, najviša crkva na svijetu, ima problema s korozijom, ali je ne uzrokuju kemijski elementi na vrhu njezina veličanstvena tornja nego muškarci prečestim mokrenjem po zidovima u podnožju. 

- Ulažemo milijune u obnovu tornja, a istodobno su nam kameni zidovi nagriženi na dnu - kaže pastorica te impresivne luteranske crkve Tabea Frey.

- Želudac mi se grči od ljutnje što nema poštovanja prema ničemu. Pješčenjak nam otpada. Slojevi debeli nekoliko centimetara su uništeni - govori Frey za agenciju dpa.

Krivce na njemačkom nazivaju 'wildpinklerima' - onima koji uriniraju u javnosti. Obično napadaju kada padne mrak i poslije nekoliko piva. Izabiru pokrajnje, mračne dijelove crkve i nakon dugogodišnjeg "djelovanja", soli i kiseline iz njihova urina uzimaju danak na crkvenim zidovima iz 14. stoljeća.

Daleko od toga da je Ulm jedini grad koji ima taj problem.

- Muškarci obilježavaju svoj teritorij - kaže Wolfgang Buehmann iz njemačkog saveza urologa. Tu naviku opisuje kao "rudimentarno ponašanje" koje ispliva pod utjecajem alkohola.

Glavni majstor obnove ulmske crkve Michael Hilbert objašnjava da povećanje razine nitrata u sedimentnom kamenu pješčenjaku izazivaju urušavanje.

- Svi mogu vidjeti uglove pocrnjele od urina, a kada Sunce zagrije smrdi do nebesa - rekao je Hilbert. 

Temelji crkve u Ulmu, ponosa toga grada na jugozapadu Njemačke, položeni su 1377. godine. Punih pola stoljeća poslije, 1890., dodan je posljednji detalj na vrhu tornja. Sa 161,5 metrom, Ulmer Muenster najviša je crkva u kršćanstvu.

Hilbert je na ovoj dužnosti tri godine i katkad uhvati ponekog prijestupnika na djelu.

- Tvrde da su inkontinentni, ili su pijani pa postanu agresivni - kaže.

Ulmske vlasti su nedavno udvostručile kaznu za uriniranje po crkvi i ona sada iznosi 100 eura. Njihove kolege u Koelnu štetočine koje uhvate da mokre po slavnoj katedrali kažnjavaju sa 150 eura, ali za ostale crkve u gradu tarifa je niža, 120 eura.

U Manizu su imali sličan problem - tamo je 'wildpinklerima' omiljena meta bila gradska vijećnica. Zato su njezine zidove premazali posebnom bojom koja mokraću prska nazad po cipelama.

Ali to ne bi upalilo u Ulmu. 

- Ti industrijski premazi su ovdje beskorisni. Pješčenjak je toliko porozan da bi bilo više štete nego koristi - rekao je Hilbert.

Tabea Frey smatra da bi grad umjesto toga trebao osigurati besplatne javne zahode.

- To bio odgovor za sve turističke destinacije poput Ulma - kaže Frey. Iako je ljutita zbog štete nanijete njezinoj voljenoj crkvi, Frey pokazuje i pomirljivu stranu: 'Mi smo evangelici, mi ne prijetimo vječnim prokletstvom'.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk