Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ubojstvo Đurekovića: Mustača osudili na 40 godina zatvora

None Foto: Boris Šćitar/Večernji list/Pixsell

Po ocijeni vijeća, kazna zatvora u trajanju od 40. godina u najvećoj mjeri odgovara kazni zatvora doživotnog zatvora, objavio je Županijski sud u Velikoj Gorici

Županijski sud u Velikoj Gorici izrekao je bivšemu čelniku jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi Zdravku Mustaču kaznu od 40 godina zbog ubojstva hrvatskoga emigranta Stjepana Đurekovića u Wolfratshausenu kod Münchena 1983. godine. 

Boris Šćitar/Večernji list/Pixsell 'POVRIJEĐENA SU MI PRAVA' Zdravko Mustač tuži Hrvatsku Europskom sudu u Strasbourgu

Sud je odluku donio na temelju pravomoćne njemačke presude kojom su Mustač i Josip Perković osuđeni zbog Đurekovićevog ubojstva na doživotni zatvor. 

Former director of the Yugoslav secret police on trial TUŽBA STRASSBOURGU Perkovića i Mustača ne puštaju u naš zatvor, tužili Njemačku

Mustač i Perković kazne bi trebali umjesto u njemačkom zatvoru, služiti u Hrvatskoj. 

IZDRŽAVANJE KAZNE Udba se vraća kući: Mustač i Perković žele u Hrvatsku...

- Rješenjem izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Velikoj Gorici broj: Kv-eu-1/2019. od 23. travnja 2019., u postupku preuzimanja i izvršenja presude Visokog pokrajinskog suda u Münchenu, a nakon što je utvrđeno da je osuđeni Zdravko Mustač pravomoćnom presudom proglašena krivim zbog kaznenog djela ubojstva iz paragrafa 211., 212. i 25. st. 1 i 2 Kaznenog zakona Savezne Republike Njemačke, utvrđeno je da navedeno kazneno djelo odgovara po bitnim obilježjima kaznenom djelu teškog ubojstva iz čl. 111. t. 1 i 4 Kaznenog zakona, te izrekao kaznu zatvora u trajanju od 40. godina. Po ocijeni vijeća, kazna zatvora u trajanju od 40. godina u najvećoj mjeri odgovara kazni zatvora doživotnog zatvora, pri čemu se pazilo da osuđenik ne bude doveden u nepovoljniji položaj u odnosu na vrstu i mjeru kazne, ali ne i u odnosu na odredbe o uvjetnom otpustu - objavio je sud. 

Komentari (120)
  • Lijep pozdrav braniteljskom timu Ivi Josipovicu i Zoranu Milanoviću. Džaba ste krečili!

    25. 4. 2019,   08:55
  • Nisu valjda njemci ludi da ih putu u HR zatvor ? Pa to je koda ih oslobadaju presude

    25. 4. 2019,   08:26
  • Imati će bolje uvjete života u zatvoru nego mnogi koji rade i žive doma.

    25. 4. 2019,   08:41