Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Muzej Turanj u Karlovcu: Ostat će kao jedan od simbola obrane

None Foto: 11

Mislim da su i žrtve sad dobile neku satisfakciju, kao i mi branitelji, rekao je Dubravko Halovanić, brigadir u mirovini, začetnik ideje o stvaranju muzeja...

Jedinstveni Muzej Domovinskog rata Turanj u Karlovcu svečano je otvoren u petak pa će svojim posjetiteljima napokon moći ispričati priču o ratnim događanjima te o obrani Karlovca i cijele Hrvatske.

- Mislim da su i žrtve sad dobile neku satisfakciju, kao i mi branitelji - rekao je Dubravko Halovanić, brigadir u mirovini, začetnik ideje o stvaranju muzeja. Halovanić je prikupio mnogo eksponata, oklopnih vozila, tenkova, MiG, za koje kaže da su to na neki način sve njegova “djeca” koja su prošla kroz njegove ruke. Najdraži mu je, kaže, prvi eksponat, oklopni kamion Tatra - Sveti Juraj, koji je bio napravljen za 3. bojnu 2. gardijske brigade, koja je bila u Dugoj Resi, a bio je namijenjen za ubacivanje ljudi u Topusko.

turanj | Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Prostor muzeja dugo se pripremao, a izložene eksponate, unatoč tome, godišnje je posjećivalo oko 50.000 ljudi. Jedinstveno uređena autentična ratna lokacija, razrušena i uništena vojna zgrada, tzv. Hotel California, posjetiteljima će napokon moći pružiti potpuni uvid u ratna zbivanja. U zgradi je u ratu bilo smješteno zapovjedništvo 110. brigade i ona je u izvornom stanju ostakljena, a unutrašnjost je moderno uređena s interaktivnim muzejskim postavom i multimedijskim sadržajem.

turanj | Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Poseban dio muzeja je spomen-soba na 225 poginulih branitelja koji su na Turnju položili svoje živote za obranu Karlovca i Hrvatske. Svečanosti otvorenja muzeja nazočila je i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović koja je rekla kako je uvjerena da će muzej, uz vukovarski vodotoranj, biti jedan od najpoznatijih memorijalnih simbola Domovinskog rata.

turanj | Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

– Ovdje sam bio od 1991. do 1994. Nije bilo mjesta za strah. Među nama braniteljima tad je vladao ponos. Zadovoljan sam uređenim muzejom, no razočaran sam općenito situacijom u državi jer mi smo se za nešto drugo borili - rekao je Josip Galetić, pripadnik 110. brigade satnije Rebelsa.

turanj | Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Tema: Hrvatska

Komentari (3)
  • Ne dozvoliti da se zaboravi!

    8. 7. 2019,   07:39
  • Treba klince kontinuirano educirat

    8. 7. 2019,   12:00