Obavijesti

News

Komentari 11

MVEP u utorak objavio studiju o utjecaju TTIP-a na Hrvatsku

MVEP u utorak objavio studiju o utjecaju TTIP-a na Hrvatsku
1

Studija sadrži poglavlja o povijesti TTIP-a, pregovaračkim krugovima i stajalištima, analizira trgovinu između Hrvatske i SAD-a, daje makroekonomsku analizu učinaka TTIP-a

VIDEO

Studija „Utjecaj Partnerstva za transatlantsku trgovinu i ulaganja između EU-a i SAD-a (TTIP) na Republiku Hrvatsku“, dostupna je na mrežnim stranicama ministarstva vanjskih i europskih poslova, (MVEP), priopćio je MVEP u utorak o sporazumu koji izaziva kontroverze u Europskoj uniji, ali i u Sjedinjenim Državama.

Studija sadrži poglavlja o povijesti TTIP-a, pregovaračkim krugovima i stajalištima, analizira trgovinu između Hrvatske i SAD-a, daje makroekonomsku analizu učinaka TTIP-a te donosi zaključke o utjecaju TTIP-a na Hrvatsku, piše MVEP. 

Dosad je održano 13 krugova pregovora o TTIP-u, od kojih je zadnji bio od 25. do 29. travnja u New Yorku, piše MVEP i dodaje da je do sada postignut dobar napredak u različitim poglavljima pregovora.

Sporazum se sastoji od tri ključne komponente o kojima se pregovara usporedno, a dio su jedinstvenog paketa. To su pristup tržištu, regulatorna suradnja i tehničke prepreke te konačno, pravila.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Cilj EU-a je sklopiti uravnotežen, ambiciozan i sveobuhvatan trgovinski sporazum sa SAD-om, piše ministarstvo.

Studiju je, nakon provedenog postupka bagatelne nabave koji je slijedio nakon usuglašavanja članova Gospodarsko-socijalnog vijeća o potrebi njezine izrade u srpnju 2015., izradila zajednica ponuditelja koju čine PricewaterhouseCoopers d.o.o. Zagreb i Centar za međunarodni razvoj d.o.o. Zagreb. 

TTIP izaziva nezadovoljstvo u zemljama članicama EU, među njima i u Hrvatskoj, a ima ga i među Amerikancima. Početkom svibnja Greenpeace je objavio velik dio dokumenata iz povjerljivih pregovora o TTIP-u, ali su i Europska komisija i SAD odbacili tvrdnje te ekološke organizacije da će sporazum sniziti europske standarde zaštite potrošača propise o sanitarnoj zaštiti i zaštiti okoliša.

MVEP dodaje u priopćenju da osim sa SAD-om, EU trenutačno pregovara s Japanom, Malezijom, Indijom, Tajlandom, Mercosur-om (Argentina, Brazil, Paragvaj, Urugvaj, Venezuela) te s Vijećem za suradnju arapskih zemalja Zaljeva – GCC (Bahrein, Kuvajt, Oman, Katar, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati) te više afričkih zemalja, navodi MVEP.

Napominje da EU u primjeni ima nekoliko sporazuma o slobodnoj trgovini s 46 zemalja, što pokriva 36 posto ukupne trgovine EU, a stupanjem na snagu sporazuma o kojima se trenutačno pregovara, u konačnici sa 126 zemalja, očekuje se da će preko 66 posto ukupne trgovine EU s trećim zemljama biti pokriveno sporazumima o slobodnoj trgovini.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag