Obavijesti

News

Komentari 46

Na -36 °C uz 8 metara snijega drhtala je kompletna Hrvatska

Na -36 °C uz 8 metara snijega drhtala je kompletna Hrvatska
1

Na današnji datum prije točno 90 godina, 12. veljače 1929. godine, preko noći je u Zagrebu palo točno 100 centimetara snijega. U Gospiću je pak izmjerena najniža temperatura ikad u Hrvatskoj, 'minus 36' stupnjeva...

VIDEO

Nazvali su je 'zima stoljeća' i nisu pretjerali - u Zagrebu je na današnji datum prije točno 90 godina doslovce preko noći palo 100 centimetara snijega, a Liku je već ranije, u siječnju i početkom veljače, zatrpalo više od dva metra bijelog pokrivača. U nekim dijelovima Hrvatske - primjerice, između Malovana i Zrmanje - bilo je, stoji u arhivima, čak i više - oko osam metara snijega! 

Beskućnici se smrzavaju, pišu ondašnje novine. Krovovi se urušavaju pod teretom snijega pa ih čitave obitelji skupa sa susjedima svakog jutra čiste kako god znaju i umiju po debelom minusu... Fotografije iz arhiva pokazuju kako Ličani kopaju prave tunele kroz snijeg i led probijajući se do susjednih kuća, a ralice vuče i po 20 konja i volova. 

U tadašnjoj Kraljevini vlada užasna glad - krumpir se smrznuo, kao i kiselo zelje u bačvama. Ogromna hladnoća u dva i pol mjeseca uništit će na stotine košnica pčela. 

U Gospiću je 12. 2. te 1929. godine izmjereno 'minus 36', najniža temperatura ikad u Hrvatskoj.

Ništa bolje nije ni u Zagrebu. Sava je potpuno zaleđena i preko nje prelaze konjske zaprege. Na Trgu bana Jelačića, kolodvoru i današnjem Kvaternikovom trgu (tad se zvao Međašnji trg) ogromne su peći s koksom na kojima se grije gradska sirotinja. 

Za nezaposlene i beskućnike gradske vlasti u Samostanskoj ulici (današnja Vlaška) otvaraju i takozvanu "javnu grijaonicu", dva puta na dan tamo im dijele čaj i komadić kruha. 

Smrznule su se i popucale tramvajske linije, kao i one telegrafske pa telegrame za Zagreb šalju zaobilazno, preko Trsta!

Kroničar zagrebačkog suda zapisao je negdje da je pred lice pravde izveden čovjek koji je iz skladišta drva ukrao - jednu cjepanicu.

Dalmacija je puna dva mjeseca, u siječnju i veljači 1929. godine, potpuno odsječena od unutrašnjosti. Čopori gladnih vukova spustili su se iz Bosne u Dalmaciju pa je tadašnja žandarmerija naoružava mještane Dubrave kraj Poljica, razdijelivši im puške. 

Cijela Europa je u veljači 1929. okovana ledom, čak su i na Siciliji tih dana izmjerili minus od 26 stupnjeva Celzija... U Krakowu i Varšavi minus 35, u Bukureštu i Pragu minus 20, u Bratislavi minus 28...  Pod snijegom su i Marseille i Firenza kao i Istanbul. 

Tek sredinom ožujka snijeg počinje kopnjeti, a takva zima - s temperaturama od minus 36 i metarskim nanosima snijega - nije u Hrvatskoj zabilježena, evo niti 90 godina kasnije...

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista
MIRIS SKANDALA

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista

Ljubiteljica aristokracije, milijunaša i nacista - genijalna modna ikona Coco Chanel cijelo vrijeme okupacije Francuske provela je u hotelu Ritz gdje je bila smještena nacistička vrhuška

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...
GRENFELL TORANJ

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...

Poznati londonski neboder Grenfell na današnji dan prije dvije godine planuo je kao šibica. U požaru je život izgubile 72 ljudi, dvoje ih je podleglo ozljedama u bolnici dok je 70 ljudi bilo ozlijeđeno
Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'
20 GODINA OD PREKRETNICE

Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'

NATO-ova tromjesečna intervencija zaustavila je nasilje između albanskih separatista i srpskih snaga kojima je upravljao Slobodan Milošević. Iako je nasilje zaustavljeno, dvije se strane nikada nisu pomirile u cijelosti