Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Na Badnjak doznala tko joj je mama: To je čekala cijeli život

None Foto: CBCSaskatchewan/Screenshot/Youtube

Janet Anderson iz Kanade je znala da je posvojena no nikada nije osjećala da ju je njezina biološka majka zaista napustila. Vjeruje da je njezina biološka majka za nju htjela bolji život

Kanađanka Janet Anderson (65) je 19. listopada 2018. godine pregledavala svoju poštu. Jedna joj je omotnica posebno zapela za oko. To je bilo pismo iz registra posvojenih osoba.

U pismo je pisalo da ju je 15. kolovoza 1954. u domu za neudane majke rodila Lillian Jean Avery, stenografkinja iz mjesta Salmo. To je bila informacija koju je Janet čekala cijeli svoj život. 

'It's my Christmas miracle': Woman finds birth mother 64 years after adoption

Moose Jaw, Sask., woman to be reunited with birth mother, half-siblings over Christmas in B.C. Read more: https://www.cbc.ca/1.4950813

- To je bio jedan od onih događaja koji vam promijene cijeli život, koje nikada ne zaboravite. Nakon tog  pisma moj život više nije bio isti - rekla je Janet.

Richard i Hazel Anderson posvojili su Janet 23. prosinca 1954. Na Badnjak 2018. točno 64 godine kasnije Janet je susrela svoju biološku majku.

Avery je imala 25 godina i nije bila u braku kada je rodila Janet. Zajedno sa svojim ocem, Janetinim djedom, odlučila je da će kći dati na posvajanje. 

- 1954. godine nisi mogla biti samohrana majka pogotovo ne u malom mjestu. Ljudi su bili okrutni - kaže Janet.

O biološkom ocu ne zna gotovo ništa, samo da je u vrijeme njezinog rođenja imao 24 godine. Janet je na internetu našla fotografiju svoje majke, a onda i svoju polusestru na Facebooku.

Saznala je da se majka udala i da je se sada preziva Stahl. Ona i suprug Kurt su se vjenčali 1956. i odgojili su četvero djece. Janet je kontaktirala polusestru Elaine koja je prvo mislila da je riječ o šali.

- Majka nama djeci nije nikada rekla za Janet, znali su samo tata i roditelji moje majke - rekla je Elaine.

Nakon toga je Lillian Jean nazvala Janet. Razgovarale su sat i pol. Janet je znala da je posvojena, ali nikada nije osjećala da ju je njezina biološka majka zaista napustila. Janet je živjela s roditeljima i bratom Donom i ranije ju nije interesiralo tko joj je biološka majka. No posvojitelji su joj rekli da će ju poduprijeti ako ju bude tražila.

Na kraju su ju 1991. godine nagovorili da počne tražiti biološke roditelje. Tek 2017. lokalne vlasti su otvorile dokumente o posvojenoj djeci.

U njezinim papirima je pisalo da je majka donijela tešku odluku da Janet da na posvajanje, ali da je to napravila jer je to bilo u najboljem interesu njezine kćeri, piše CBCNews. 

- Htjela je da imam bolji život - kaže Janet.  

Komentari (10)
  • Ako je jedini razlog bio okrutnost ljudi, i što će selo reći, onda je to okrutan čin koji je majka napravila. Ako je bila dovoljno odrasla za seks, onda je morala biti i odgovorna prema djetetu.

    31. 12. 2019,   19:25