Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Na 'crnu listu' ako imate dug od 750 kuna i kasnite 61 dan

Iz Hrvatske udruge banaka kratko su izvijestili da kreditne i financijske institucije nastavljaju s djelomičnom razmjenom podataka o klijentima i to samo za one koji nisu ispunili obvezu u roku

Petnaest mjeseci nakon što je prestao raditi i banke ostale slijepe na razmjere zaduženosti klijenata, kreditni registar obveza po kreditima ponovno je operativan od ovog tjedna.

POGLEDAJTE VIDEO:

No, ne u potpunosti nego u krnjem obliku jer će do daljnjega funkcionirati isključivo kao crna lista dužnika. Iz Hrvatske udruge banaka kratko su izvijestili da kreditne i financijske institucije nastavljaju s djelomičnom razmjenom podataka o klijentima i to samo za one koji nisu ispunili obvezu u roku, javlja Poslovni dnevnik. 

- Razmjena podataka obavljat će se pomoću informatičkog sustava pod nazivom DOR sustav, u okviru HROK-a. Korisnici sustava obrađivat će podatke o neurednosti u ispunjavanju obveza svojih klijenata s ciljevima kvalitetne procjene sposobnosti klijenata za urednom otplatom njihovih obveza te smanjivanja, odnosno izbjegavanja rizika loših plasmana i prezaduženosti klijenata - kažu iz Udruge banaka za ovaj portal. 

Na crnoj listi čak četiri godine 

Pristup crnoj listi imat će tek 16 'najvećih igrača' među bankama i štedionicama. Klijent na nju ulazi ako mu je dospjeli iznos duga 750 kuna ili više s čijim podmirenjem kasni 61 dan. Također, ako ne ispunjava dospjele obveze u roku ili je novčana obveza otkazana, utužena, naplaćena od osiguranja (regres od osiguranja) ili prodana trećoj strani.  Informacijama u sustavu kreditori mogu pristupiti prije sklapanja novog ugovora o kreditu ili u slučaju izmjene postojećeg.

Čak i kada dužnik sve podmiri, on će na crnoj listi ostati četiri godine nakon čega slijedi brisanje podataka. 

Komentari (53)
  • Zanimljivo, 750kn neplaćeno 2 mjeseca i već si na crnoj listi. Kako to da oni koji su dogovali (i još duguju, naravno) više od 750 milijuna kuna nisu bili na nikakvoj listi?

    27. 8. 2019,   14:39
  • A zastita podataka?? To je samo za menadzere i politicare

    27. 8. 2019,   13:59
  • Bas ocete male ljude pokopat, bas me zanima kaj ce bit sa onim glavesinama koji milijune su duzni njim ce ic oprost duga

    27. 8. 2019,   14:42