Obavijesti

News

Komentari 122

Na djevojčicu iz Zagreba srušio se gol na igralištu, preminula je

HRVATSKA OBITELJ Mala Zagrepčanka se s braćom igrala na lokalnom igralištu u makedonskom Kumanovu. Teški željezni gol je pao i pogodio je u sljepoočnicu. Hitna je došla brzo, ali nije joj bilo spasa

VIDEO

Dan uoči Velike Gospe djevojčica (13), rodom iz Zagreba, poginula je igrajući se u makedonskom Kumanovu na lokalnom nogometnom igralištu pred očima svoje braće.

- Bila je veselo i zaigrano dijete. Vješala se po golu iza sportske dvorane Sokolana, koji nije bio učvršćen, i u jednom trenutku je pala jer je gol bio nestabilan. Pao je na nju i stativa ju je, dijelom koji ima željezne nabore za stavljanje mreže, udarila u sljepoočnicu. Hitna pomoć je došla zaista vrlo brzo, u nekih četiri minute. Prevezli su je u bolnicu, no tad je izdahnula - kaže za 24sata don Davor Topić, skopski svećenik, koji je cijelo vrijeme uz obitelj preminule djevojčice.

Malena ima još šestero braće i sestara, a obitelj joj je dio katoličke misije u Kumanovu.

- U tim trenucima na igralištu s njom su bila druga djeca i njezina dva brata, blizanci. I tata je bio u neposrednoj blizini. Braća su zvala Hitnu pomoć, no nažalost nije joj bilo spasa. Radi se o obitelji u poslanju, odnosno ‘missio ad gentes’. Oni su poput misionara koji žive sa svećenikom u manjim mjestima i žive vjeru - kaže don Davor.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Godinama u Kumanovu

Missio ad gentes nazivaju obitelji koje su ostavile svoja trajna prebivališta i radna mjesta te otišle u poslanje podizati Kristovu Crkvu. Upravo je u takvoj misiji i ova obitelj iz Zagreba koja je, prema našim saznanjima, u Kumanovu više godina.

U ovim teškim trenucima, ističe don Davor, pomaže im upravo vjerovanje u Boga.

- Malena je poput anđela pošla u nebo i pokazuje nam put ka tom plavetnilu. Snagu u ovim trenucima svi crpimo iz vjere - dodaje don Davor.

Kako doznajemo, otac preminule djevojčice bio je branitelj u Domovinskom ratu. Vrativši se u Zagreb, život je posvetio Bogu i vjeri.

Tako je i odlučio da s obitelji krene u ovu misiju. Djevojčica će biti pokopana na zagrebačkome Mirogoju, gdje vječno počivaju ostali članovi njihove obitelji.

Don Davor kaže kako će djevojčica iza nedjelje biti ispraćena na Mirogoju.

- Duboko smo zahvalni hrvatskom veleposlanstvu koje nam je maksimalno izašlo ususret i pomoglo u rješavanju dokumentacije. Tijelo će vjerojatno u subotu dovesti u hrvatsku metropolu - zaključio je don Davor.

Uživala je u planinarenju

Da bi se tijelo preminule moglo vratiti u Zagreb, hrvatsko veleposlanstvo u Makedoniji mora izdati dokument koji omogućuje transport. Don Davor ističe kako je obitelj zahvalna ambasadi jer su odmah primili i u najkraćem roku riješili sve potrebne papire. To im puno znači u ovim teškim trenucima, jer iako su utjehu pronašli u vjeri, za njih je ovaj gubitak težak i bolan.

Don Davor nam priča kako je djevojčica posebno uživala u planinarenju s ocem te se često igrala na tom nogometnom igralištu. Nogomet joj je bila druga ljubav. Uvijek je bila aktivna i u pokretu.

Inače, kako smo neslužbeno saznali, građani Kumanova već se godinama žale na neadekvatne uvjete na igralištima, odnosno ističu kako se slabo održavaju te se dovoljno ne ulaže u sigurnost djece.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 122
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...