Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Na 'Deklaraciju o zajedničkom jeziku' ne treba trošiti riječi

None Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković u srijedu je izjavio da se o "Deklaraciji o zajedničkom jeziku" na ozbiljan način uopće ne treba trošiti riječi, podsjetivši da je hrvatski jezik definiran Ustavom RH...

Premijer Andrej Plenković u srijedu je izjavio da se o "Deklaraciji o zajedničkom jeziku" na ozbiljan način uopće ne treba trošiti riječi, podsjetivši da je hrvatski jezik definiran Ustavom RH i jedan od službenih jezika Europske unije.

"Kako bih to podržavao? Tko to može podržati u Hrvatskoj?", odgovorio je protupitanjem premijer na marginama konferencije o podršci razvoju Centara kompetencije u organizaciji Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta upitan podržava li "Deklaraciju o zajedničkom jeziku".

"Hrvatski jezik je jezik Republike Hrvatske definiran našim Ustavom. Hrvatski jezik je jedan od službenih jezika EU. Za mene je to jedino bitno. O nekim neformalnim inicijativama mislim da na ozbiljan način ne moramo uopće trošiti riječi", rekao je Plenković.

Deklaraciju je sastavilo 30 stručnjaka različitih struka tijekom konferencije "Jezici i nacionalizmi" koja se od travnja do studenoga prošle godine održavala u Podgorici, Splitu, Beogradu i Sarajevu. Deklaracija će biti predstavljena 1. travnja te dostupna za potpisivanje na web stranici projekta www.jezicninacionalizmi.com.

Plenković o Brexitu: Hrvaska će imati najmanje posljedica

Hrvatska je članica koja će imati najmanje posljedica od izlaska Velike Britanije iz Europske unije, izjavio je u srijedu premijer Andrej Plenković. 

"Hrvatska je članica koja će imati najmanje posljedica od izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije, to su pokazale i naše analize i analize Europske komisije. Najviše zato jer smo najkraće u uniji", rekao je Plenković na marginama konferencije o podršci razvoju centara kompetencije (CEKOM).

Komentari (106)
  • Sta kaze tvoja drugarica Obuljen,zasto je poslala srbe u Njemacku da nas zastupaju o hrvatskom jeziku?a spomenuti su i popisnici jugo deklaracije.Koga muljas planky,gori si od Sanadera.

    29. 3. 2017,   12:24
  • Eh plenkoviću, da li je baš to tako, tako naivno, tako "ne vrijedno pažnje"? Mislim, a i siguran sam da NIJE. Pa da samo podsjetim i pitam....jesmo li mi Hrvati ustaše, nacisti i fašisti? Baš po tim "ne vrijednim pozornosti", a tako i toliko su aktivni da skoro cijela Europa i svijet vjeruju da je tako, pa i ako ne, ali brzo će se tim riječima poslužiti i nam to na nos natrljati. Nisu li i bivši predsjednici države nas u te iste grdarije uvjeravali, nam ih nametali?! Pogledajte premijeru, kako Nijemci reagiraju kad im se kaže da su fašisti, a BILI SU?.....Zašto Vi i vaša Vlada isto tako odlučno ne odgovorite srpskim ČETNICIMA kao što su Nijemci to činili Turcima?!?! Premijeru ........z a š t o?

    29. 3. 2017,   19:38
  • A što na to kaže ministrica kulture, Ninočka, ona to iz prikrajka sa odobravanjem gleda!

    29. 3. 2017,   12:31