Obavijesti

News

Komentari 94

Na dva kotača: Policajka Maja uvodi red na 1400 kubika...

Na dva kotača: Policajka Maja uvodi red na 1400 kubika...
1

Maja Belaić jedina je motociklistica u splitskoj policiji, a društvo joj pravi šest muškaraca, s kojima je ravnopravna. Jedino joj se čude putnici u automobilima na cesti

VIDEO

Potpuno sam ravnopravna s kolegama, sve radim kao i oni, kaže Splićanka Maja Belaić (28), jedina motociklistica u tom inače muškom sektoru PU splitsko-dalmatinske. 
Iako je ispit položila još u rujnu, ova prometna policajka, koja u ophodnji radi sedam godina, svoju je najnoviju dužnost preuzela tek nedavno, a s njom i moćni Kawasaki od 1400 kubika. Težak je 230 kilograma, četiri puta više od Maje.

- U početku me bilo malo strah sjesti na njega jer su oni na kojima sam polagala bili manji, okretniji, laganiji, nisu imali bisage sa strane. Bilo je teško dignuti ga s nogare - priča Maja, čiji “stroj” može potegnuti i 280 kilometara na sat. 


- Ali nema potrebe za jurnjavom. Snaga motora važnija je zbog starta jer je, ako je potrebno, lakše nekog uhvatiti i zaustaviti u prometu - objašnjava Maja, koja je ispit za vožnju motocikla položila na Policijskoj akademiji u Zagrebu.


U početku me bilo malo strah sjesti na motocikl. Bilo mi je teško dignuti ga s nogare

- Prije godinu dana nadređeni me pitao bih li išla polagati ispit za vožnju motocikla. Odmah sam prihvatila, javila se na interni natječaj i otišla na obuku na Policijsku akademiju u Zagreb. Prvo smo na poligonu vozili male motocikle od 125 kubika, vježbali slalom, osmice... Potom smo dobili one od 650 kubičnih centimetara obujma. Nakon četiri dana izašli smo na cestu, vozili smo autocestom i brzim cestama. Dva tjedna kasnije dobila sam dozvolu - opisuje nam Maja, koja je šest mjeseci čekala službeni motocikl. Kolege, kojih trenutačno ima šest, veselili su se što im u ekipu stiže cura. 


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Građani me u nevjerici pitaju: ‘Je li ti to stvarno voziš?’. Primijetila sam više puta kako se gurkaju u autu na semaforu i gledaju kad shvate da je ispod kacige žena - smije se Maja.

Kolege su se veselili što im u tim stiže cura. Ja radim sve kao i oni, bez ikakve razlike


Tijekom sedam godina staža u ophodnji nije imala većih neugodnosti.


- Zaista volim svoj posao. Ima mana, ali ja uvijek gledam pozitivno. Ljudi znaju biti neugodni, ali zato što se žele izvući da ne plate kaznu, a ne zato što nas žele uvrijediti. U noćnim ophodnjama znalo je biti teže, najčešće zbog alkoholiziranih građana, ali ne možeš im zamjeriti što govore kad ne znaju što govore - zaključuje Maja.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 94
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Ako osam zastupnika manjina ostane jedinstveno, HDZ ne može do većine s Domovinskim
NOVI PROBLEMI U PREGOVORIMA

Ako osam zastupnika manjina ostane jedinstveno, HDZ ne može do većine s Domovinskim

Osam manjinskih zastupnika želi s Andrejom Plenkovićem, ali micanje 3 zastupnika SDSS-a je uvjet Domovinskog pokreta. Bez podrške i ostalih pet, HDZ ne može do većine. A bez manjina gubi i dva HSLS-ova glasa...
Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti