Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Na Hitnu sa šakom u vrećici: 'Sretan sam, opet mičem prste'

None Foto: Goran Kovacic/PIXSELL 8

Vrsni riječki liječnici uspjeli su Draženu Bužanu spasiti šaku koju mu je prošlog tjedna odrezao radni stroj. Dražen se već bio pomirio da će zauvijek ostati bez dijela ruke...

Bravar i ronilac Dražen Bužan (49) iz Raše u Istri već se pomirio da će zauvijek ostati bez lijeve šake, koju mu je prošli tjedan odrezao radni stroj, ne znajući da će mu ruka biti spašena zahvaljujući vrsnim riječkim liječnicima, koju su još jednom pokazali svoje iskustvo i znanje te mu šaku uspješno replantirali u KBC-u Rijeka.

POGLEDAJTE VIDEO

- Radio sam na preši za sječenje lima kada je jedan komad malo skliznuo u stranu. Namještao sam ga u poziciju, no istovremeno, neoprezno stopalom stisnuo papučicu koja pokreće stroj i u sekundi ostao bez šake. Sve se odvilo jako brzo,  u sekundi, nisam osjetio nikakvu bol i bilo je jako malo krvi, no ostao sam šokiran kada sam ugledao svoju odsječenu šaku. Brzo smo otišli u hitnu službu, a ja sam se putem već pomirio da je to to i da ostajem bez šake. Nisam znao da se ona može uspješno prišiti nazad na ruku i ne mogu vam reći koliko sam zahvalan liječnicima i osoblju na svemu. Presretan sam, čak me ni ne boli i jedva čekam opet se vratiti na posao - ushićeno je rekao sretni Istrijan mičući prste zavijene šake.

Nesreća na radu dogodila se prošlog petka oko 14 sati. Nakon što mu je stroj odsjekao šaku, kolege su je pospremile u vrećicu i dovezli Dražena na Hitnu.

Pacijent je na operacijskom stolu u Rijeci bio već u 17 sati gdje mu je tim, na čelu s dr. Ivanom Kirinom, Marinom Marinovićem i Ivanom Sebaherom, nakon nešto manje od šest sati uspješno replantirao amputiranu šaku. Inače, ovakva operacija nerijetko traje i do 12 sati.

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

- Šaka je amputirana u području ručnog zgloba gdje se nalazi cijeli niz malih kostiju, što takvu rekonstrukciju čini nešto težom. Najprije smo morali učiniti ukoštenje te spojiti krvne žile, arterije, vene i tetive te u konačnici sve zatvoriti, tj. zašiti. Sve je dobro prošlo, pacijent miče prstima, šaka je u funkciji i nadamo se da će za tjedan dana biti pušten kući. Kada imate ovako dobar tim sa izvjesnim iskustvom, tehnikom i dobrom opremom poput nezaobilaznog operacijskog mikroskopa, onda ne treba biti nikakvih problema - kazao je dr. Kirin, koji je prije 15-tak godina 1. u svijetu izvršio uspješnu replantaciju ruke češkom roniocu, kojemu ju je pri ronjenju amputirao gliser, a ronioci nešto kasnije izronili iz mora. Ovo mu je u skoro 30-godišnjoj karijeri prva operacija kroz karpus (osam kostiju korijena šake).

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Dodaje da je sve išlo po protokolu tj. da je odmah po amputaciji šaka specijalno zapakirana i ohlađena te transportirana u Rijeku. Inače je rok za uspješnu replantaciju ovog organa 12 sati za razliku od primjerice potkoljenice ili natkoljenice koja se mora prišiti u roku od osam sati ili prsta koji, čuvan u preciziranim uvjetima može stajati i do 24 sata.

- Ono što će uvelike pomoći također je riječka barokomora, koja će pridonijeti revitalizaciji organa tj. krvi i kisika te dati zamah tkivu za brži oporavak - zaključuje dr.sc. Marinović, kojeg je sretni pacijent, nakon oporavka, s ostatkom ekipe pozvao u Istru gdje će proslaviti sretan ishod nesretne situacije.

Tema: Hrvatska

Komentari (74)
  • ovaj dr. Kirin (s bradom), to je ČUDO od liječnika, tj. kirurga!!! Genijalac! Taj je do sada izveo poprilično ovakvih operacija, i sačuvao ljudima udove, spasio ih invaliditeta. Gospodine dr. Kirin, vama i vašim kolegama koji ste izveli ovu operaciju.... duboki naklon do poda, vi ste naš ponos!!!!

    12. 9. 2019,   22:18
  • svaka čast

    12. 9. 2019,   22:04
  • ovi doturi vride više neg svi političari u lipoj našoj...

    12. 9. 2019,   22:08