Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Na hodnji od Udbine do Knina 1. naraštaj novih vođa HV-a

Iz udbinske vojarne “Josip Jović” u nedjelju ujutro krenula je hodnja 59 pripadnika i djelatnika Središta za razvoj vođa “Marko Babić”, koji će od Udbine do Knina proći kroz tri županije sveukupno 88 kilometara

Očekivano trajanje hodnje je 32 sata, a završetak je na Kninskoj tvrđavi u ponedjeljak, 28. listopada, gdje će se održati svečanost dodjele znački i diploma novim vođama Hrvatske vojske.

 “Krenuli smo zajedno, uspjet ćemo zajedno - nema odustajanja”, ove riječi zapovjednik Središta za razvoj vođa “Marko Babić” pukovnik Tomislav Kasumović  uputio je pripadnicima 1. naraštaja Središta za razvoj vođa “Marko Babić” na početku njihove hodnje do Knina.

 Pripadnicima prvog naraštaja novih vođa Hrvatske vojske obratio se i zapovjednik Hrvatske kopnene vojske, general-bojnik Siniša Jurković.

Nova Gradiška: Obilježavanje 27. obljetnice osnutka 121. brigade | Autor: Ivica Galovic/PIXSELL Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

 “Ovom obukom na neki način ponovno budimo taj povijesni dio na koji smo izrazito ponosni. Stvaramo vođu koji ima karakter  i sve one osobine i kvalitete koje su imale vođe u Domovinskom ratu”, rekao  general Jurković.

 "Oni su i prije ove obuke bili odlični, a sada su izvrsni”, dodao je, naglasivši kako je riječ o izrazito zahtjevnoj i intenzivnoj zadaći.

 “U ovoj obuci naglasak je na vođama HV-a, da ih se postavi u određene stresne situacije i da ih se nauči donositi odluke koje će sutra spašavati i živote”, kazao je general Jurković.  Kada dođu u postrojbe svoje znanje i sve što su naučili novi vođe HV-a prenijet će vojnicima, dodao je.

Svi imaju jedan cilj – na Kninsku tvrđavu doći kao jedan

 Od udbinske vojarne do Kninske tvrđave sveukupno 59 polaznika obuke i djelatnika Središta prijeći će 88 kilometara, odnosno tri županije – Ličko-senjsku, Zadarsku i Šibensko-kninsku kako bi, između ostalog, pokazali visoku razinu spremnosti, profesionalizma te podsjetili na sve one vrijednosti i znanja koje je Hrvatska vojska prikupila iz Domovinskog rata.

 Narednik Marijan Gregurević rekao je kako svi imaju jedan cilj – na Kninsku tvrđavu doći kao jedan, doći kao tim.

 “Jako smo ponosni što smo došli do ovog trenutka, do ove hodnje kao krune obuke i što ćemo se popeti na kninsku tvrđavu da svima, našoj Hrvatskoj pokažemo tko smo i kakvi smo. Puni smo samopouzdanja i željno iščekujemo kretanje”, rekao je narednik Gregurević.

 U Crkvi hrvatskih mučenika na Udbini pripadnicima i djelatnicima Središta na početku hodnje, blagoslov je dao velečasni Josip Šimatović i vojni kapelan Središta za borbenu obuku Slunj don Milenko Majić koji je podsjetio na osobine koje moraju krasiti hrvatske vojnike: hrabrost, čast i bezrezervno služenje domovini.

 Završetak hodnje je na Kninskoj tvrđavi u ponedjeljak, gdje će se održati svečanost u povodu dodjele znački i diploma novim vođama HV-a, priopćeno je iz MORH-a.(ir)

Tema: Hrvatska

Komentari (9)
  • "Stvaramo vođu koji ima karakter i sve one osobine i kvalitete koje su imale vođe u Domovinskom ratu” Probati ću nabrojati neke od tih kvalitetnih vođa: Rojs. Švercer, vozač autobusa, nekada i kondukter koji je dilao rakiju za gastarbajtere. Norac, konobar koji je pucao učiteljici u glavu (zavezanoj učiteljici). Đakić, tabađija, sitni kriminalac i sileđija. Merčep, gospodin koji se odmara u krapinskim toplicama a u slobodno vrijeme je volio ubijati civile. Glavaš, akumulatorski bečar koji je bježao pred hrvatskim zakonom. Tu je onda i pljačkaš zlatarni i draguljarnica kojemu je rat došao kao as na desetku, a nemojmo zaboraviti ni Zagorca koji voli dijamante i ima najviše odlikovanja a fronta nije vidio. Tu je naravno i pukovnik Sanader. Zatim, general koji je Srbima prodavao gorivo za tenkove a u ratu je postao multi milijunaš. U tom društvu je i Prkačin, general koji je olakšao mnoge banke u Bosanskom brodu, prije njegovog pada. Nikako ne smijemo zaboraviti ni generala Kruljca i njegovog simptičnog sin koji ima prijatelja iz Beograda koji se zove Đon Ford. Simpatičan je i onaj veliki ratnik koji kroz sela juri 166 na sat i koji to sve pokušava zataškati.

    27. 10. 2019,   13:08
  • Samo naprijed i snažno lege. Hrvatskoj domovini vjeran !

    27. 10. 2019,   13:50
  • Cekaj znaci oni hodaju manje od 3 kilometra na sat i za to hodanje ce dobit neke znacke i pohvalnice?? Ma svaka cast bravo, mislim da smo svi ponosni dignite place vojsci i jos zaposlite novih vojnika za ovakve opasne pothvate

    28. 10. 2019,   08:30