Obavijesti

News

Komentari 6

Na internetu imovinske kartice državnih odvjetnika i sudaca

Vjerojatno će se kartice 1752 suca i državna odvjetnika objaviti odjednom premda ima i sugestija da se one, tempom kako u digitalnom obliku stižu u DSV, i koji dan prije lipnja objave na stranicama tog Vijeća

VIDEO

Imovinske kartice sudaca i državnih odvjetnika (pravosudnih dužnosnika), kojih u Hrvatskoj ima 1752, od lipnja će napokon biti javno dostupne na internetskim stranicama Državnog sudbenog vijeća (DSV), objavio je u srijedu Večernji list.

Suci imovinske kartice predaju DSV-u u roku od 30 dana nakon prvog stupanja na dužnost, a u karticama su i podaci o imovini bračnog druga ili partnera te maloljetne djece. Za dva tjedna, što je krajnji rok, DSV će imovinske kartice objaviti na svojim internetskim stranicama, navodi dnevnik.

Dodaju kako je vjerojatno će se kartice 1752 suca i državna odvjetnika u lipnju objaviti odjednom premda ima i sugestija da se one, tempom kako u digitalnom obliku stižu u DSV, i koji dan prije lipnja objave na mrežnim stranicama tog Vijeća.

Objava sudačkih imovinskih kartica definirana je Zakonom o Državnom sudbenom vijeću, a ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković još od 2017. godine traži da one budu objavljene zbog izuzetno loše percepcije pravosuđa zbog sumnje u korupciju koju građani iskazuju u svim relevantnim istraživanjima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Teza je Ministarstva pravosuđa da se objavom imovine sudaca pokazuje da se ništa ne skriva i da bi to trebalo pripomoći poboljšanju dojma o pravosuđu. S druge strane, razumljivo je i nepovjerenje sudaca koji su u procesu dogovaranja javne dostupnosti imovinskih kartica smatrali da će tako postati mete kriminalcima kojima sude. Kako bi se zaštitila sigurnost sudaca koji obavljaju društveno odgovoran, nerijetko i opasan posao, u imovinskim karticama neće biti adrese sudaca kao ni imena njihove djece. Međutim, sva imovina koju su suci stekli svojim radom ili nasljedstvom, svi prihodi koje eventualno ostvaruju i mimo svog posla na sudovima u javnom dostupnim karticama će se jasno vidjeti, piše Večernji list.

DSV, prema zakonu, kontrolira podatke o imovini sudaca, a od Porezne uprave i Ministarstva financija DSV na svoj zahtjev dobiva podatke o svoj imovini sudaca i uspoređuje ih s onim što su suci prijavili u imovinskoj kartici. Objava imovinskih kartica svakako će povećati transparentnost rada sudaca jer će stranke u postupku iz tih izvješća o imovini jasno moći vidjeti je li sudac, kroz prihode koje eventualno ostvaruje izvan suda, povezan s određenim subjektima važnima za određeni predmet, pa će se temeljem toga moći tražiti izuzeće suca.

Iako je bilo otpora ideji objave sudačkih kartica, a u pravosudnim krugovima kažu kako su se mogle čuti i primjedbe "da će se kriminalci rugati sucima kad vide kako su siromašni", u službenoj proceduri Opća sjednica Vrhovnog suda imala je tek nekoliko sugestija na Zakon o Državnom sudbenom vijeću koji regulira objavu sudačkih kartica, objavio je Večernji list.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS