Obavijesti

News

Komentari 8

Na jesen u medicinskoj školi nastava na hrvatskom jeziku

Na jesen u medicinskoj školi nastava na hrvatskom jeziku

Otvorena pitanja obrazovanja na hrvatskom još su lektorat za hrvatski jezik u Novome Sadu, udžbenici za srednju školu, te osnutak hrvatskog školskog centra u Subotici

VIDEO

Broj obrazovnih profila i hrvatskih odjela u subotičkim srednjim školama udvostručit će se od jeseni, prenosi u petak vojvođanski tjednik „Hrvatska riječ“, i ističe kako nastava na hrvatskom kreće u jednoj od najatraktivnijih srednjih škola – medicinskoj, što je rezultat obećanja srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića hrvatskoj manjini u Srbiji.

„Otvara se mogućnost izobrazbe na novom obrazovnom profilu: medicinska sestra – odgajatelj, čime se mreža škola u kojima se odvija nastava na hrvatskom s dvije širi na tri srednjoškolske ustanove“, izjavila je tim povodom savjetnica predsjednika Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) Jasna Vojnić.

Ona dodaje da je vodstvo hrvatske zajednice godinama pokušavalo proširiti broj škola i obrazovanih profila kako bi djeca koja završe osnovnu školu na materinskom jeziku imala mogućnost izbora za nastavak školovanja.

Ti će učenici od jeseni moći birati između pet obrazovanih profila u tri ustanove: Gimnaziji, Politehničkoj i Medicinskoj srednjoj školi.

Otvorenje novih hrvatskih odjela i obrazovnih profila rezultat je i dogovora vodstva hrvatske zajednice s predsjednikom države u veljači ove godine, kaže predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov.

Ova odluka srbijanskog ministarstva obrazovanja potvrda je da se rješavanju pitanja od važnosti za hrvatsku zajednicu pristupa odgovorno, odnosno da se dogovoreno i ostvaruje. Na taj način predsjednik Vučić se očitovao kao čovjek koji ozbiljno drži do svojih danih riječi, što onda u konačnici ohrabruje građane hrvatske nacionalnosti i snaži povjerenje u institucije države, izjavio je čelnik DSHV-a.

Nastava na hrvatskom odvija se i u šest osnovnih škola, u Subotici i Bačkom Monoštoru.

U vodstvu zajednice vjeruju kako će otvaranje novih profila u atraktivnim srednjim školama potaknuti utjecati na povećanje broja prvašića i učenika u osnovnim školama. 

Redovitu nastavu na hrvatskom ukupno prati nešto više od 400 učenika, a toliki je i broj djece koja jednom tjednom izučavaju „Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture“.

Otvorena pitanja obrazovanja na hrvatskom su lektorat za hrvatski jezik u Novome Sadu, udžbenici za srednju školu, te osnutak hrvatskog školskog centra u Subotici.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa