Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Na konferenciji o klimi će pokušati spasiti naš planet

None Foto: AFP 18

Stručnjaci smatraju kako je 12. po redu UN-ova konferencija o klimatskim promjenama najvažnija dosad. U Kopenhagenu očekuju 100 državnika

Na 12. konferenciji UN-a o klimatskim promjenama u Kopenhagenu su se okupili delegati 192 zemlje na najvažnijem skupu u povijesti, kako tvrde stručnjaci. U glavni danski grad u sljedeća dva tjedna trebalo bi doći više od 100 svjetskih državnika i 15.000 delegata. U isto vrijeme aktivisti će prosvjedima pokušati natjerati državnike na što bolje dogovore za spas planeta. Kako bi naglasili važnost konferencije 56 novina u 45 zemalja objavilo je isti uvodnik upozoravajući da će klimatska promjena 'uništiti planet' ako se nešto ne poduzme. Na otvorenju će govoriti danski premijer Lars Lokke Rasmussen i glavni UN-ov stručnjak za klimatske promjene Rajendra Pachauri. Istraživanje u 23 zemlje pokazuje da 64 posto ljudi sve više brine o klimatskim promjenama. U 20 godina taj broj je narastao za skoro tri puta. Glavne teme konferencije su smanjenje stakleničkih plinova, financijska potpora za ublažavanje klimatskih promjena u nerazvijenijim zemljama i plan razmjene ugljika kako bi se prestale uništavati šume do 2030. godine. Yvo de Boer iz UN-a rekao je da su se mnoge zemlje zavjetovale da će smanjiti emisiju stakleničkih plinova. Nudi se i pomoć siromašnim zemljama i govori o dugoročnom smanjenju emisije CO2 do 2050. godine. Prije konferencije su hakirani mailovi stručnjaka s britanskog sveučilišta koji su pojačali skepticizam onih koji vjeruju da se pretjeruje s globalnim zatopljenjem. Yvo de Boer priznao je da su time narušili ugled znanstvenika.

Komentari (5)
  • Spasit će ga isto k\'o Pevec Božić !

    7. 12. 2009,   16:09
  • Mh,moš mislit...

    7. 12. 2009,   12:36
  • Da je lako odreći se milijarda profita već bi odavno zatvorili velike zagađivače! Solarni automobil je sadašnjost, a ne budućnost, isto tako je i profit od prodaje nafte sadašnjost koji nema budućnost! Deterdženti su odavno trebali biti povučeni s tržišta, jer postoje perilice rublja koje rade na principu ultrazvučnih valova i na taj način uklanjaju nečistoće... Ukidanje deterdženta znači propast Ariela, Persila i svih tih silnih zagađivača! Primjera za očuvanje planeta je mnogo, ali su neprofitabilni! Shvatit ćemo što smo napravili tek kad bude prekasno!

    7. 12. 2009,   12:55