Obavijesti

News

Komentari 7

Na mjestu gdje je pao američki avion 1944. pronađene su kosti

Na mjestu gdje je pao američki avion 1944. pronađene su kosti
7

Ronioci traže posmrtne ostatke poginulog američkog pilota i kopilota tako što vade sediment ispod kabine zrakoplova te taj sediment u posebnim vrećama dižu na brod

VIDEO

Ronioci su u viškom akvatoriju na dubini od 40 metara, na mjestu gdje su olupine američkog zrakoplova B-24 Tulsamerican koji se srušio 1944. godine pronašli kosti, izvijestio je u subotu  Mate Barica s Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru novinarima koji su pratili akciju traganja za posmrtnim ostacima članova posade tog zrakoplova.

"Ostaci kostiju su pronađeni jučer,  ali bez daljnje analize ništa ne znamo a daljnji posao nad tim kostima radit će antropolozi koji se samo time bave," rekao je Barica. Dodao je kako je on dio stručnog tima koji u ime Ministarstva kulture RH kao partner Amerikanaca brine o ostacima olupina američkog bombardera. Kako je rekao, razbijeni ostaci zrakoplova, krilo, motor i kabina nalaze na morskom dnu na dubini od 40 metara.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

 "Ronioci traže posmrtne ostatke poginulog američkog pilota i kopilota tako što vade sediment ispod kabine zrakoplova te taj sediment u posebnim vrećama dižu na brod, zatim se taj materijal prosijava a postoje i posebni strojevi koji detektiraju kosti," objasnio je Barica.
 Odgovarajući na novinarska pitanja, Barica je rekao kako su pronađeni ostaci kostiju "dobar znak" te se očekuje kako će do 14. srpnja ove godine, do kada u viškom akvatoriju traje akcija traganja za posmrtnim ostacima posade američkog zrakoplova.

Rekao je kako je traganje na dubini od 40 metara "zahtjevno i rizično," ali s opremom koju koriste ronioci to je "prilično sigurno."

 Akciju potrage 1,2 nautičkih milja južno od Visa na desantom brodu Hrvatske ratne mornarice (HRM) "Krka"   u subotu su došli vidjeti potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, zapovjednik HRM-e Predrag Stipanović i veleposlanica SAD u Hrvatskoj Julieta Valls Noyes. Oni, kao i brojni novinari, mogli su pomoću podmorskih kamera na posebno instaliranom ekranu izravno pratiti akciju ronioca. Američki stručnjak za podvodne aktivnosti Carl Kassar, koji je upravljao tehnikom pri izravnom prijenosu na ekranu ronilačke akcije, objasnio kako u ovoj akciji sudjeluju vrhunski ronioci iz nekoliko zemalja članica NATO-a.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.