Obavijesti

News

Komentari 20

'Na nama je da našu Hrvatsku uređujemo na dobrobit svih...'

'Na nama je da našu Hrvatsku uređujemo na dobrobit svih...'
3

Nakon Velike smjene straže Počasno-zaštitne bojne na Markovu trgu, Plenković je građanima čestitao Dan neovisnosti, poručivši da se u ovim trenutcima treba prisjetiti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana

VIDEO

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u utorak da su izmjene Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima motivirane željom za većom prepoznatljivošću ključnih trenutaka prvih godina hrvatske samostalnosti među građanima te istaknuo da Vlada predlaže njihovu primjereniju valorizaciju.

Nakon Velike smjene straže Počasno-zaštitne bojne na Markovu trgu, Plenković je građanima čestitao Dan neovisnosti, poručivši da se u ovim trenutcima treba prisjetiti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, tadašnjeg državnog vodstva i hrvatskih branitelja.

Kolinda pjevala, HNS nije niti došao, premijer na misi šaptao
Kolinda pjevala, HNS nije niti došao, premijer na misi šaptao

- Na nama je da Hrvatsku koju imamo uređujemo na dobrobit svih naših sugrađana, da gospodarski bude prosperitetnija, da socijalno bude osjetljiva i uključiva, da razvojno rješavamo sva pitanja i omogućujemo kvalitetniji život svim građanima, rekao je Plenković.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na novinarsko pitanje je li danas posljednji dan da se 8. listopada obilježava kao blagdan, Plenković je odgovorio kako će Vladin prijedlog izmjena Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima biti poznat u četvrtak.

Ocijenio je da je to cjelovito rješenje koje će, po mišljenju Vlade, primjerenije i preciznije valorizirati sve ključne trenutke u prvih nekoliko godina hrvatske samostalnosti, kojih je mnogo. 

Istaknuo je da je jedan od motiva modifikacije tog zakona želja Vlade da ti datumi među građanima postanu prepoznatljivi i refleksni - da su u onim trenucima kada, zahvaljujući radnom i školskom ciklusu, imaju i veći afektivni odnos hrvatskoga naroda, ali i vrlo smislen trenutak za buduće generacije. 

Plenković ističe kako se vidi znatna razlika s kojim j eemocijama i oduševljenjem hrvatski narod 90-ih godina respektirao 30. svibnja, u odnosu na ove datume danas.

- Što bi rekli kolokvijalno, vidi se što se primilo, a što se malo slabije primilo pa stvari treba staviti na svoje mjesto, izjavio je Plenković.

Jandroković: Dan neovisnosti jedan je od najvažnijih dana u našoj modernoj povijesti

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković čestitao je u utorak Dan neovisnosti građanima koji su se, u okviru Dana otvorenih vrata Sabora, okupili u sabornici, ističući kako je taj dan jedan od najvažnijih u modernoj hrvatskoj povijesti.

Dan neovisnosti, 8. listopada jedan je od najvažnijih dana u modernoj hrvatskoj povijesti, rekao je Jandroković građanima kojima su se u sabornici pridružili premijer Andrej Plenković s brojnim ministrima i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović.

Jandroković je podsjetio da je 8. listopada 1991. Hrvatski sabor donio odluku o raskidu državno-pravnih sveza s bivšom državom, Jugoslavijom, nakon što su dan prije, 7. listopada raktetirani Banski dvori.

"Jugoslavenska okupatorska armija pokušala je izvršiti atentat na predsjednika Tuđmana. Da je to uspjelo, hrvatska povijest imala bi sasvim drugačiji tijek, ali nije se tako dogodilo i  zahvaljujući i predsjedniku Tuđmanu i hrvatskim braniteljima i svima koji su dali život za Domovinu danas imamo slobodu, demokraciju i višestranačje i možemo našoj djeci i mladima s ponosom govoriti o tim danima", poručio je Jandroković.

 Na 10. Danu otvorenih vrata u Sabor je došao velik broj građana, što je predsjednik Sabora pozdravio.

To je dobro, to potvrđuje da postoji veliko zanimanje za rad Sabora, rekao je navodeći da godišnje Saborom prođe oko 25 tisuća građana, a samo na posljednjem Danu prošlo ih je oko 1.500.

S obzirom na današnju dinamiku, ovo će biti vjerojatno jedan od najposjećenijih Dana otvorenih vrata, rekao je Jandroković, zadovoljan što je među posjetiteljima puno mladih i djece.

Na taj način zajedno pokazujemo brigu za budućnost Hrvatske, rekao je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi:  'Čuli smo dječji žamor... Jedno je dijete već bilo oteto'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi: 'Čuli smo dječji žamor... Jedno je dijete već bilo oteto'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...
Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu